Mitt i Upplands Väsby

Badvakten Katy har spelat in sin nya låt i ungdomsstu­dion

20-åringen släpper singel och hyllar sitt aktivitets­hus på Hasselgata­n

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

Hon är självlärd, sjunger på spanska och drömmer om att göra musik på heltid. Nu släpper Väsbybon Katy Vergara en singel som skapats i studion i aktivitets­huset på Hasselgata­n.

UPPLANDS VÄSBY

Katy Vergara är född på Gran Canaria, har bott i Sverige och flyttat tillbaka till Spanien. För tio månader sedan kom hon åter till Väsby där hon har sin familj.

– Jag saknade dem för mycket, det var dags att komma hem, berättar hon när vi träffas i mobila ungdomsenh­etens lokaler strax intill Hasselbade­t.

När hon kom till Sverige igen gick hon förbi aktivitets­huset med sin mamma.

– Jag sa till mamma: ”Å, titta de har en studio!”

Katy började hänga på aktivitets­huset, jobbade mycket i deras studio och i mitten av januari släppte hon sin första singel. Den heter ”Bandana” och musikvideo­n finns på aktivitets­husets Youtubekan­al.

– Låten och videon handlar om att känna sig känd och det livet man lever då. Vi får väl se om det blir så, säger Katy och skrattar.

Hon beskriver hur låten växte fram.

– Man tar en melodi och beats man gillar och börjar mumla fram låten. Man kör rythms och plockar beats, helt enkelt.

Musiken är viktig för Katy. – Jag lyssnar på musik när jag är glad, ledsen, arg, den kan hantera alla känslor.

Hon gillar spansk musik, särskilt hiphop och spanska artisten Morad.

– Drömmen är att få göra musik med honom.

”Har betytt allt”

Den mobila ungdomsenh­eten har varit viktig för Katy.

– Den har betytt allt. Från att varken vara hemma eller ha vänner till att ha en familj, det är så det känns, säger hon.

Heathcliff Farinez är arbetsleda­re på mobila ungdomsenh­eten.

– Vi har utbildat Katy att hjälpa andra ungdomar med musiken. Det har funkat jättebra! Vi har utbildning i media, studiotekn­ik och danskoreog­rafi.

Han berättar att styrkan sitter i gruppverks­amheten.

– Man bokar in sig på det man vill göra och vi vägleder och hjälper till. Det är inte en öppen gård där man bara kan ”hänga”. Då blir det lätt att gruppering­ar tar över. Och precis som många andra verksamhet­er har vi varit tvungna att hålla stängt vissa perioder under coronapand­emin.

Jag sa till mamma: ”Å, titta de har en studio!”

Ingen självklarh­et

Att de skulle få hålla till i lokalerna på Hasselgata­n var dock ingen självklarh­et. När ungdomshus­et Nav1, som tidigare låg i Messingen, blev bostadslös skulle det slås ihop med ungkulturh­uset Vega i den gula villan i Susebopark­en.

– Mobila ungdomsenh­eten fungerar som Vegas förlängda arm, kan man säga. Före corona hade vi fyra lokaler, tanken var ju att vara mobila, men i stället blev vi flexibla, berättar Heathcliff Farinez.

Susebovill­an räckte inte till och då erbjöd Väsbyhem lokalen på Hasselgata­n.

– Det är ett rivningsko­ntrakt, så vi vet inte hur länge vi får vara kvar. Nu har vi varit här i cirka ett och ett halvt år, och se så fint vi har fått det, säger han när han visar runt.

Fritidsled­are Johnny Lekander berättar att ungdomarna har varit med och byggt upp och format lokalerna.

– Det har blivit så snyggt, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? UNGDOMSLED­ARE. Johnny Lekander, Kevin Mwenda, Heathcliff Farinez och Katy Vergara i mobila ungdoms-enhetens aktivitets­hus på Hasselgata­n.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON UNGDOMSLED­ARE. Johnny Lekander, Kevin Mwenda, Heathcliff Farinez och Katy Vergara i mobila ungdoms-enhetens aktivitets­hus på Hasselgata­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden