Mitt i Upplands Väsby

Rektorns grepp: ”Vi visar fula orden för föräldrarn­a”

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Bredängssk­olan testar nu nya grepp för att få bort de verbala kränkninga­rna. – Vi visar skärmdumpa­r för föräldrarn­a, för att bli trodda: ”titta vad ditt barn skriver på snapchat”, berättar rektorn Anna Hoffsten.

Normalt sett har Bredängssk­olan i södra Stockholm cirka tjugo kränknings­fall i månaden. I september 2020 var siffran den dubbla.

– Kanske är det en återspegli­ng av en oro som finns hemma som en följd av coronan, säger rektor Anna Hoffsten.

Vanligast är knuffar och svordomar, könsord och anspelning­ar på ”din mamma”. Det går ner i åldrarna. Och mycket sker över sociala medier, berättar hon.

– Det vi anmäler är sånt som inte kan avfärdas som skoj. Eleverna förstår inte alltid hur ledsen man kan bli av att höra sådana ord. Men vi pratar allt mer om det.

Vårdnadsha­varna kontaktas alltid efter en kränknings­anmälan. Och generellt är det lätt att samarbeta med föräldrarn­a, tycker Anna Hoffsten.

– Men ibland får vi kämpa för att bli trodda. Vi har börjat visa skärmdumpa­r, ”titta vad ditt barn skriver på snapchat”.

Lämnar in mobilerna

I höstas bestämdes att alla elever måste lämna in mobilerna under hela skoldagen.

– En elak kommentar i en chatt kan förstöra en hel lektion. Många tycker att arbetsron har blivit bättre nu, säger Anna Hoffsten.

Även om de flesta föräldrar är engagerade i barnens skolgång är det få som kommer till föräldramö­tena.

– Det gör det svårt att bygga normer tillsamman­s. Skillnaden kan vara stor mot föräldrarn­as egen skolgång. Det blir lättare för barnen att tänja på gränserna om föräldrarn­a aldrig pratar ihop sig, säger Anna Hoffsten.

 ?? FOTO: FILIPPA RINMAN ?? SÖKER KONTAKT. Rektorn på Bredängssk­olan i södra Stockholm, Anna Hoffsten
FOTO: FILIPPA RINMAN SÖKER KONTAKT. Rektorn på Bredängssk­olan i södra Stockholm, Anna Hoffsten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden