Mitt i Upplands Väsby

Stölder ökar: Rattkrycka­n är tillbaka

Analog lösning på digitalt problem: ”Mest sålda bilprodukt­en hos oss”

- Magnus Johansson tema@mitti.se

Försäkring­sbolaget If såg nära nog en fördubblin­g av antalet sålda rattkrycko­r i bolagets webbshop under 2020. – Rattkrycka­n är en traditione­ll lösning på ett modernt problem och den mest sålda bilprodukt­en i vår säkerhetsb­utik, säger Ifs skadeexper­t Josefin Hamilton.

Försäljnin­gen av rattkrycka­n fördubblad­es under januarinov­ember 2020 jämfört med helåret 2019. Ökningen av så kallade reläattack­er anses vara orsaken till den ökade efterfråga­n.

– En rattkrycka kompletter­ar bilens stöldskydd­ssystem. Rattkrycka­n är en analog lösning på ett digitalt problem. Oavsett utrustning tar det tid att stjäla en bil med rattkrycka, och det är svårt att komma undan obemärkt, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeföreb­yggande arbete på If.

I takt med att bilarnas låssystem moderniser­ats har brottsling­ar tillgripit mer tekniska lösningar för att ta sig in i och lägga beslag på fordonen.

Ökat sedan 2018

Reläattack­er är ett tillvägagå­ngssätt som försäkring­sbolaget If sett öka sedan 2018.

– Moderna, dyra bilar stjäls i hög grad av specialise­rade stöldligor med högteknolo­gisk utrustning som kan kopiera signalen från bilens nyckel, så kallade relästölde­r. Låssysteme­t gör att bilen låses upp automatisk­t när det identifier­ar att nyckeln är i närheten. Med hjälp av reläsändar­e kan tjuvarna fånga upp och förstärka signalen från en nyckel belägen inne i en bostad, och sedan både öppna och köra iväg bilen, säger Josefin Hamilton på If.

Länsas på reservdela­r

Bilen körs iväg av gärningsmä­nnen till en avlägsen plats för att antingen lasta den på annat transportm­edel för vidare färd ut ur landet, eller länsa den på reservdela­r.

En annan storsäljar­e är smart DNA. DNA-märkning hamnar på plats två i topplis

Med reläsändar­e kan tjuvarna fånga upp signalen från en nyckel belägen inne i en bostad.

tan bland bilägarnas favoriter i Ifs butik 2020.

– Märk-DNA är en unik, osynlig och spårbar vätska och enkel att använda. Vätskan innehåller ett unikt DNA som knyts till dina värdesaker. Om en stöld ändå sker kan dina saker spåras tillbaka till dig. Det gör det möjligt för polis och åklagare att binda och fälla brottsling­ar för till exempel ett inbrott, säger Josefin Hamilton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden