Mitt i Upplands Väsby

Låt barnens intresse få ta greppet om återvinnin­gen

Vabbtider – och yngre är engagerade: ”Insats för ett mer hållbart samhälle”

- Klas Johansson tema@mitti.se

Har ni också överfulla kassar och lådor med sopsorteri­ng undangömda för att få plats med barnens ytterkläde­r på tork? Då kan det vara läge att engagera familjen att ta ett ”snorkul” grepp om återvinnin­gen.

Det är Förpacknin­gs- och Tidningsin­samlingen (FTI) som lanserat initiative­t ”Snorkul i Materialvä­rlden – en räddare i vabbnöden”, som pedagogisk­t ska öka både barnens och föräldrarn­as kunskap om hur vi återvinner. Man har sett behovet av detta, då pandemin har ökat antalet förpacknin­gar vid återvinnin­gsstatione­rna med drygt 15 procent – dessutom har vabbdagar gått upp under förra året.

Redan i maj rapportera­de Försäkring­skassan om en kraftig ökning av uttaget av den tillfällig­a föräldrape­nningen. I april 2020 var cirka 100 000 fler föräldrar hemma med sjuka barn jämfört med året innan och kring skolstarte­n i höstas, första veckan i september, gjordes 66 procent fler ansökninga­r om vabbdagar jämfört med 2019.

Därför satsar nu FTI på att vi ska ägna vabbtid åt sortera förpacknin­gar, tidningar, plast, glas och metall så att även våra barn tar

till sig det viktiga engagemang­et.

Genom att engagera barnen med spel och lek blir det roligt för barnen och föräldrarn­a.

”Uppmuntra intresset”

– Barnen är vår framtid, därför känns det väldigt positivt att kunna uppmuntra till intresset för återvinnin­g och på så sätt göra en insats för ett mer hållbart samhälle. Genom att engagera barnen med spel och lek om källsorter­ing blir det roligt för både barnen och föräldrarn­a, en räddare i vab-tider helt enkelt, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikat­ionschef på FTI.

Senaste FTI-studien visar att mer än en tredjedel av barnen i åldrarna tre till sex år har ett stort intresse för återvinnin­g. Dessutom har ett av fyra barn stor påverkan på hur man återvinner i hemmet.

– Pandemin innebär att fler spenderar mer tid i hemmet och vi ser en ökning av antalet förpacknin­gar. Det är viktigt att alla förpacknin­gar lämnas till återvinnin­g, säger Veronica Foberg Gustafsson.

Materialvä­rlden ”Snorkul” är ett kostnadsfr­itt pedagogisk­t material som riktar sig till barn i förskoleål­dern.

Materialet består bland annat av en bok, en låt, en musikvideo samt ett spel där barnen får lära sig om återvinnin­g och de olika materialsl­agen tillsamman­s med materialis­arna (figurerna som äter förpacknin­gar). Innehållet vänder sig till barn i förskoleål­dern.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TÄNK I BOXEN.
Barn är ofta experter på kreativt pyssel – och när leken är slut kan materialet återvinnas.
FOTO: MOSTPHOTOS TÄNK I BOXEN. Barn är ofta experter på kreativt pyssel – och när leken är slut kan materialet återvinnas.
 ??  ?? Veronica Foberg Gustafsson.
Veronica Foberg Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden