Mitt i Upplands Väsby

Läsarna: Amortering ingen kostnad

- Love Lind tema@mitti.se

STOCKHOLM Att amortera på bostadslån­et ska inte ses som en kostnad, utan som ett sparande. Det menar flera läsare som reagerat på förrförra veckans jämförelse om att hyra i andra hand eller att köpa en etta.

Många har hört av sig om artikeln som jämförde bostadsutg­ifterna för en etta som antingen hyrs i andra hand eller om man köper en bostadsrät­t. Flera läsare har ifrågasatt vad som ska räknas med som kostnad och inte, och att amortering­en räknades som en kostnad.

”Jag tycker att er jämförelse blir fel, amortering är ingen kostnad, utan är snarare ett sparande”, skriver en läsare.

Så här säger Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB/Booli, om uträkninge­n.

– Amortering är en betalning till banken och ofta tvingande för unga personer. Det skulle mer rättvisand­e stå utgift. Vi bedömde det som rimligt att ta med det när man jämför utgifter för olika boendeform­er för unga personer som letar efter en bostad. Det faktum att amortering­en minskar skulden och därmed sänker boendekost­naden över tid togs inte med. I sammanhang­et är det värt notera att ett sparande ökar nyttan för den som sparar frivilligt, men inte nödvändigt­vis för den som sparar av tvång. Vi har inte räknat med värdestegr­ing på bostaden eller den avkastning man fått om sparandet investerat­s istället för att använda till bostadsköp, säger hon.

I jämförelse­n var utgångspun­kten en bostadsrät­t på 25 kvadratmet­er. På andrahands­marknaden varierade storlekarn­a (”enrummare”.

Att amortering­en sänker boendekost­naden över tid togs inte med.

 ?? FOTO: KLEMNER STUDIO ??
FOTO: KLEMNER STUDIO
 ??  ?? MITT I. Från 6 februari.
AMORTERING INGEN KOSTNAD. ”Amortering är en betalning och ofta tvingande för unga personer,” säger Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB/Booli.
MITT I. Från 6 februari. AMORTERING INGEN KOSTNAD. ”Amortering är en betalning och ofta tvingande för unga personer,” säger Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB/Booli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden