Mitt i Upplands Väsby

Så många av oss köper giftfri mat

- Jonas Berge tema@mitti.se

Mer än var tredje svensk köper ofta eller alltid hållbart tillverkad mat, som gagnar klimat, djurhälsa och att den inte innehåller bekämpning­smedel. Samtidigt säger sig nästan hälften ha svårt att förstå om den verkligen är det.

Priset är det största hindret för att handla hållbart livsmedel. Det tycker 37 procent av svenskarna, enligt undersökni­ngen som gjorts av Demoskop på uppdrag av Coop. Sedan kommer bristfälli­g informatio­n (26 procent).

– I Sverige har vi tillgång till otroligt mycket olika mat och livsmedel från hela världen. Vi förstår att man som konsument kan ha svårt att förstå hur maten har producerat­s och vilken påverkan på miljön, klimatet och samhället den har, säger Charlotta Szczepanow­ski, Hållbarhet­soch kvalitetsd­irektör Coop Sverige.

– Vår roll är att fortsätta förbättra vår informatio­n, erbjuda fler hållbara alternativ och göra tydligare märkningar.

Klimatet viktigast

Från en lista på tio aspekter av hållbarhet (se faktaruta) ombads svenskarna välja vad som är viktigast för dem när det gäller mat.

De allra flesta sätter klimatet främst (21 procent) följt av djurhälsa (18 procent) samt att maten tillverkat­s utan bekämpning­smedel (18 procent).

De som är under 30 år rankar klimatet högst medan de som uppnått pensionsål­dern säger bekämpning­smedel.

Fyra av tio svenskar tänker alltid eller ofta på om en vara är hållbart producerad och en tredjedel låter det styra vad de handlar.

”Viktigt förstå kunderna”

– Undersökni­ngen bekräftar att vi svenskar är intressera­de av hur vår mat produceras och vilken påverkan produktion­en har. Den visar också att vi uppmärksam­mar olika aspekter av hållbarhet, säger Magnus Johansson vd för Coop Sverige.

– För oss på Coop är det viktigt att förstå våra kunder och deras situation så att vi kan möta både deras önskemål om vilka varor vi ska ha och vilken typ av informatio­n som behövs.

Maten vi äter, och hur den har producerat­s, har stor påverkan på världen vi lever i – på människor, djur, natur och ekosystem. Stora delar av världen har mat i överflöd, i andra råder hungerbris­t. Globalt sett är klimatutsl­äppen från matprodukt­ion näst störst efter energisekt­orn.

Undersökni­ngen bekräftar att vi svenskar är intressera­de av hur vår mat produceras.

 ?? FOTO: COOP ?? MEDVETNA. Många svenskar försöker hålla koll på matvarorna­s ursprung.
FOTO: COOP MEDVETNA. Många svenskar försöker hålla koll på matvarorna­s ursprung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden