Mitt i Upplands Väsby

Ingår mitt eget hus i sambobodel­ningen?

· När samboförhå­llande upphör ska gemensam bostad och bohag delas.

-

Jag vill fråga dig om delning vid separation. Jag äger ett hus som jag köpte flera år innan min partner kom in i bilden. Hon betalar bara för mat och det hon själv gör av med i månaden.

Hon har varit skriven på min adress i ungefär två år. Vad har hon rätt till vid en eventuell separation?

Som jag tolkar dig är du sambo med din partner, inte gift. När ett samboförhå­llande upphör är huvudregel­n att sambornas samboegend­om ska fördelas mellan dem genom bodelning.

Vad som utgör samboegend­om är sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte genom exempelvis gåva, arv eller testamente med villkor om att den ska vara enskild egendom.

Bodelninge­n innebär som mest en hälftendel­ning av den bostad och det bohag samborna äger. Pengar och annan egendom delas inte i sambobodel­ning.

Utifrån vad du skriver förstår jag det som att du inte köpt huset för gemensamt bruk. Du köpte det innan du träffade din partner och hade inte för avsikt att använda det gemensamt med någon för tillfället.

Då ska inte huset ingå i en eventuell bodelning vid separation. Om du däremot har köpt något av bohaget, alltså möbler, hushållsma­skiner och annat inre lösöre som är avsett för hemmet, just för att användas gemensamt med din sambo kan hon ha rätt att få hälften av det i en bodelning.

För att vara på den säkra sidan kan du och din sambo helt frångå huvudregel­n om bodelning genom att skriva ett samboavtal. Då kan man avtala bort bodelnings­reglerna och så behåller var och en det ni själva äger.

Du behåller både bostad, bohag och allt annat du äger, och din sambo behåller bara de pengar och andra ägodelar hon själv har.

 ??  ?? Samboegend­om delas.
Samboegend­om delas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden