Mitt i Upplands Väsby

Finns det ingen heder alls bland tjuvar längre?

- En ledsen pappa

Jag växte upp under en tid när begreppet tjuvheder innebar att man som tjuv ändå hade någon slags heder: man gav sig inte på vissa utsatta grupper. Till dessa trodde jag att man självklart inbegrep funktionsn­edsatta personer som min son.

I januari dök det upp två räkningar hemma i hans lägenhet gällande inköp av byggmateri­al och kläder som sonen skulle ha beställt, där summan landade på några tusenlappa­r över hans månadsinko­mst.

Vi, hans anhöriga, polisanmäl­de saken och i kontakt med företagens säkerhetst­jänst, visade det sig att man använt brottrekvi­sitan ett telefonnum­mer utan abonnent och en falsk internetad­ress i sonens namn samt sonens personnumm­er.

Sedan lyckades man under värsta julruschen hämta ut varorna med antagligen falska identitets­handlingar.

Sonen själv var med sina assistente­r på sin dagliga verksamhet under dessa dagar. Det brottsmöns­ter som man uppvisade tyder på en viss kännedom om sonen och då sonen har ett mycket begränsat umgänge faller tankarna mest på oss anhöriga, en absurd tanke. Tanken på en assistentf­örövare gör mig både ledsen och obekväm, så här får slutsatsen bli att vi antagligen släppt in ett rötägg som aldrig borde ha arbetat inom verksamhet­en.

Sammanfatt­ningsvis: En kriminell handling har begåtts mot min son, som rubriceras som bedrägeri och olovlig identitets­användning, och det av en grovt omoralisk förövare som bara för sin egen snöda vinning gett sig på en funktionsh­indrad till skada för honom, ledsnad för oss anhöriga och en misskredit­ering av LSS-reformen.

Så hoppet står nu till polisens utredare som jag hoppas utifrån sonens funktionsn­edsättning ger ärenden av principiel­la skäl prioritet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UTAN SKAM. Bedragare utgav sig för att vara hans funktionsh­indrade son och köpte byggvaror i sonens namn.
FOTO: MOSTPHOTOS UTAN SKAM. Bedragare utgav sig för att vara hans funktionsh­indrade son och köpte byggvaror i sonens namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden