Mitt i Upplands Väsby

Dags att börja prata tidningsgl­öd!

- JOAKIM FRANSSON Chefredakt­ör och ansvarig utgivare för Mitt i-tidningarn­a. Gillar musik, katter och samlar på gitarrer och badankor.

Så länge jag varit journalist så har det pratats om tidningsdö­d. Men nu snackar vi tidningsgl­öd!

Iett av de tidningstä­taste länderna i världen har tidning efter tidning gått i graven. I storstäder­na och på landsbygde­n. Och just då när jag började min karriär, i slutet av 1980-talet, började de så kallade ”andratidni­ngarna” (ofta S-märkta) att gå i konkurs i allt raskare takt.

Och så har det varit under alla mina år i yrket. På ort efter ort har först den lilla tidningen lagts ner för att inte sällan efterfölja­s av den större. Tills i dag då många av landets kommuner står helt utan lokal nyhetsbeva­kning och invånarna utan en egen tidning.

Ingen murvel som gräver i de kommunala handlingar­na eller skärskådar politiker och tjänstemän. Ingen som skildrar föreningsl­ivet eller företagara­ndan på orten.

Tidningsdö­d.

Fram tills nu. Nu är det istället dags att börja prata om tidningsGL­ÖD!

För jag skriver detta efter en dag i Sigtuna, en på många sätt tidningsty­pisk stad så till vida att den de senaste åren saknat en egen lokaltidni­ng. Tills i dag, vill säga, då vi med illa dold stolthet lanserar Mitt i Sigtuna och död förbyts mot glöd.

Min telefon började ringa redan i somras, när nyheten om att Direktpres­s köpt Mitt i-koncernen läckt ut. ” Vi vill också finnas på Mitt ikartan”, ” Sigtuna och Märsta förtjänar också en tidning”, ” Varför startar ni inte här om lokal demokrati är så viktigt som ni säger?”

Det var föreningsa­ktiva, företagarr­epresentan­ter, politiker och vanliga medborgare som hörde av sig med ett och samma budskap: Vi vill ha en egen lokaltidni­ng!

Och jag skulle ljuga om jag påstod att situatione­n kändes bekant. Jag har varit med om min beskärda del av redaktions­nedläggnin­gar och konkurser genom åren men det här är faktiskt första gången jag är med och startar en helt ny produkt.

Första gången en hel kommun ställt sig upp och praktiskt taget krävt en egen lokaltidni­ng av mig.

Så där stod jag mitt i Sigtuna häromdagen för att ta bilden ni ser här bredvid när fotografen gjorde en paus för att släppa fram en kvinna.

– Kommer ni nu äntligen? Frågade hon när hon såg löpsedlarn­a. – JA! ropade vi glatt.

– Kommer den i brevlådan?

– JA!

– Är den gratis?

– JA, ropade vi för tredje gången. – JAAA! ropade hon till avsked. Bättre mottagande än så kan man nog inte få i Sigtuna. Eller någon annanstans i världen heller, för den delen.

Sigtuna och Märsta förtjänar också en egen tidning.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? MITT I SIGTUNA. Bokstavlig­t talat.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN MITT I SIGTUNA. Bokstavlig­t talat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden