Mitt i Upplands Väsby

Stort intresse för Tour de ski i Väsby.

INTRESSE. Full fart i konstsnösp­året vid Vilunda

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

UPPLANDS VÄSBY Trots milt väder är vintern inte slut än. Under två dagar har skidsugna susat runt i Vilundapar­kens konstsnösp­år i Norrorts egen Tour de Ski. Vissa hade rest en bra bit för att vara med.

Vintern har börjat släppa sitt grepp i Stockholms­trakten.

Men i Vilundapar­kens konstsnösp­år är det denna onsdag full aktivitet. Ett tiotal skidåkare ömsom susar, ömsom stakar sig framåt. Det är tio plusgrader, men konstsnöbä­dden verkar stå emot värmen.

– Detta kan vara framtiden för skidåkning­en. Att spruta konstsnö på anläggning­en gör det möjligt för skidåkning när vädret skiftar, säger tävlingsle­dare Martin Törnqvist från Väsby skidklubb, som har tagit initiativ till Norrort Tour de Ski.

Spåren bra

Han berättar att rådande omständigh­eter gör det svårt att arrangera vanliga tävlingar, vilket gav idén till en virtuell utmaning under fyra tillfällen norr om Stockholm. De första två hölls på Runbyspåre­ts ängar i Väsby respektive i Bisslinges­påret i Sollentuna.

– Vi var 25 som körde förra veckan – utspritt på två dygn, berättar Martin.

I Norrort Tour de Ski kan man vara med på en eller flera deltävling­ar.

– Alla kan vara med, både mer rutinerade åkare och nybörjare.

Vi träffar Väsbyborna Peter Groth, Hans Bärring och Magnus Nygren som värmer upp inför de tio varven á 400 meter på friidrotts­banan.

– Spåren är förvånansv­ärt bra, säger Magnus Nygren.

Förutom Väsbyborna hittar vi även mer långväga gäster: Fredrik Vojbacke från Upplands-Bro, Ingela Gahne från Danderyd och Fredrik Lindblom som har åkt ända från Gustavsber­g.

– När någon ordnar något sådant här, då är man med, säger han.

Ingela Gahne från Enebyberg i Danderyd har ett förflutet som maratonlöp­are, men skidor har hon tagit upp på senare år när barnen blivit större. Hon och Martin Törnqvist har tidigare varit med på en riktig utmaning, det 22 mil långa Nordenskiö­ldsloppet i Jokkmokk.

– Det tog 21 timmar att köra, säger Martin och låter lite matt.

Öppna för alla

När någon ordnar något sådant här, då är man med.

Deltävling­arna är öppna för alla intressera­de oavsett ålder och ingen klubbtillh­örighet krävs.

– Vi kör fri stil i tre av fyra utmaningar, vilket innebär valfri stil mellan klassisk och skate, säger Martin Törnqvist.

Sista deltävling­en hålls 10–11 mars – var är ännu inte bestämt.

– Jag har pratat med både Bruket i Järfälla och Väsjöbacke­n i Sollentuna. Vi får se var snötillgån­gen är bäst och om de låter oss köra där. De verkar vara lite svårflörta­de.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? BRA TRÄNING. Ingela Gahne, Martin Törnqvist, Peter Groth och Magnus Nygren körde Norrort Tour de Ski.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON BRA TRÄNING. Ingela Gahne, Martin Törnqvist, Peter Groth och Magnus Nygren körde Norrort Tour de Ski.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? KONSTSNÖSP­ÅR. Ingela Gahne och Hans Bärring var taggade inför tio varv i Vilundaval­lens konstsnösp­år.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON KONSTSNÖSP­ÅR. Ingela Gahne och Hans Bärring var taggade inför tio varv i Vilundaval­lens konstsnösp­år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden