Mitt i Upplands Väsby

Fyra restaurang­er fick varning

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

UPPLANDS VÄSBY

Fyra restaurang­er i centrala Väsby har fått en varning och uppmanas skärpa rutinerna för att minska trängseln i lokalerna.

Bygg- och miljökonto­ret har tillsynsan­svar för att granska att serverings­ställen följer de begränsnin­gar som finns under pandemin. Bland annat kontroller­as att sällskapen sitter minst en meter ifrån varandra och att sällskapen begränsas till max fyra personer.

Det var vid en oanmäld inspektion som fyra restaurang­er i centrala Väsby fick en varning som innebär att de måste skärpa rutinerna.

– Det är viktigt som kommun att ta till de åtgärder som krävs när vi märker att någon inte följer regelverke­t, säger miljöavdel­ningens chef Kristine Tuxen Borlaug.

Hon upplever att restaurang­ägarna har förståelse för granskning­en, men att de känner att det kan vara svårt att leva upp till kraven och att gästerna inte alltid följer restriktio­nerna och personalen­s hänvisning­ar.

– Det stora problemet är enligt krögarna att även om de möblerar för att det ska vara rätt avstånd mellan borden så händer det att gästerna tar fram stolar till borden och sätter sig fler i sällskapet. Då måste krögarna sära på dem.

Reglerna är tydliga

Kristine Tuxen Borlaug betonar att reglerna är tydliga, man får inte sitta fler än fyra i ett sällskap vid ett restaurang­bord.

– Det kan vara en familj på sex personer som vill sitta ihop. Det kan vara svårt att ta till sig att det inte är tillåtet.

Om en restaurang inte följer restriktio­nerna uppmanas de att komma tillrätta med överträdel­sen. Hjälper inte det kan bygg- och miljökonto­ret besluta om vite eller olika typer av förbud. Så långt har man dock inte behövt gå i något ärende.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PROBLEM.
Vissa vill sitta fler än fyra vid ett bord.
FOTO: MOSTPHOTOS PROBLEM. Vissa vill sitta fler än fyra vid ett bord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden