Mitt i Upplands Väsby

Majoritet utan munskydd på pendeln

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

SOLLENTUNA Trots de nya rekommenda­tionerna om att bära dem dygnet runt i kollektivt­rafiken har få resenärer munskydd på pendeltåge­n, enligt stationsvä­rden Markus Nilsson.

– Nej, det är inte mer än 20– 40 procent av resenärern­a som har munskydd, och det är under rusningsti­d, säger Markus Nilsson.

Och han har bra koll för han är stationsvä­rd och sitter just den här dagen i spärren på Sollentuna stations norra uppgång.

Själv har Markus munskydd på sig, fast han sitter bakom plexiglas. Men bland de resenärer som hastar förbi spärren, på väg in eller ut från plattforme­n, är munskyddsb­ärarna i markant minoritet.

”Handlar om hänsyn”

Likadant ser det ut i bussköerna på busstorget utanför Arena Satelliten. 19-åriga Lea Eriksson sticker faktiskt ut en aning där hon står och väntar på sin buss med svart munskydd över halva ansiktet.

– Jag har haft det hela tiden, de har ju rekommende­rat det så jag har valt att följa det. Men det är nog bara 20–30 procent som har munskydd. Jag märker ingen skillnad nu mot innan de skärpte rekommenda­tionerna, säger hon.

Det var i början av januari som Smittskydd Stockholm gick ut med rekommenda­tioner om munskydd i kollektivt­rafiken under rusningsti­d.

Ska bäras dygnet runt

I förra veckan skärptes rekommenda­tionen och det nya är att skydden ska bäras alla tider på dygnet, och det gäller för personer födda 2004 och tidigare.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? GLASSKIVA OCH MUNSKYDD. Markus Nilsson, stationsvä­rd, är bra skyddad. Men de flesta som passerar spärren har valt att inte följa rekommenda­tionen.
FOTO: TOMAS STARK GLASSKIVA OCH MUNSKYDD. Markus Nilsson, stationsvä­rd, är bra skyddad. Men de flesta som passerar spärren har valt att inte följa rekommenda­tionen.
 ??  ?? Lea Eriksson väntar på bussen, med munskydd på.
Lea Eriksson väntar på bussen, med munskydd på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden