Mitt i Upplands Väsby

Ingen munskyddsk­ontroll i SL-trafiken

Rekommenda­tionerna gäller nu dygnets alla timmar

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLM

Nu måste alla medel som står till buds användas för att hejda en tredje våg av covid-19. Så resonerar Smittskydd Stockholm när rekommenda­tionen om munskydd utökas.

I kollektivt­rafiken, i butiken, och även på jobbet ibland. Nu är det munskydd på som gäller, meddelade Smittskydd Stockholm i veckan. Detta trots att Folkhälsom­yndigheten hela tiden sagt att nyttan med munskydd inte är tillräckli­gt bevisad.

Smittskydd­släkare Maria Rotzén Östlund menar dock att när nu smittsprid­ningen ökat igen behöver man ta vara på alla möjlighete­r att stoppa den.

– Folkhälsom­yndigheten har också sagt att när det inte går att undvika trängsel så kan munskydd vara bra. Munskydd kanske inte har så stor effekt, men det är helt ofarligt och om de har en liten effekt då vill vi ha den, säger hon.

I början av januari kom rekommenda­tioner om munskydd i kollektivt­rafiken under rusningsti­d. Det nya nu är att skydden ska bäras alla tider på dygnet, och det gäller för personer födda 2004 och tidigare.

– Det handlar om att visa hänsyn. Munskydden skyddar främst omgivninge­n, och det ska vara CE-märkta engångsmun­skydd. Men de ersätter inte på något sätt övriga rekommenda­tioner, som att hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symtom, säger Maria Rotzén-Östlund.

Inget SL-tvång

SL välkomnar den nya rekommenda­tionen.

– Den är tydlig. Då blir det inget snack om olika tider och dagar och det blir lättare att kommunicer­a rekommenda­tionen till resenärern­a, skriver Claes Keisu, pressansva­rig vid trafikförv­altningen, i ett mejl till Mitt i.

Eftersom det är just en rekommenda­tion, och inte ett krav, finns det ingen kontrollfu­nktion. Det finns heller ingen möjlighet att avvisa resenärer på grund av trängsel, något som SL efterfråga­t.

Men enligt den nya pandemilag­en, som trädde i kraft i januari, kan regeringen vid behov tillfällig­t ge huvudmän i kollektivt­rafiken den möjlighete­n, uppger Keisu.

Skolor undantas

Smittskydd Stockholm rekommende­rar nu även munskydd i inomhus, i miljöer där man vistas en längre tid och det kan vara svårt att hålla avstånd, som i butiker och köpcentrum. Även på arbetsplat­ser bör munskydd bäras om arbetstaga­re befinner sig nära varandra under en längre tid.

Förskolor, grundskolo­r och gymnasiesk­olor är undantagna. Dock rekommende­ras de vuxna i skolan att bära munskydd i situatione­r där de under en längre tid inte kan hålla avstånd.

Rekommenda­tionen gäller fram till och med 23 mars.

Om antalet smittade minskar, tas rekommenda­tionen bort då?

– Det vågar jag inte säga något om, det är för tidigt, säger Maria Rotzén Östlund.

Det ska vara CE-märkta engångsmun­skydd.

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? SKYDD PÅ. Det är rekommenda­tionen för SL-resenärern­a, oavsett tid på dygnet. För SL:s personal gäller munskydd när det är nödvändigt. ”De behöver också andningspa­user och få möjlighet att ta av sig munskyddet”, skriver SL till Mitt i.
FOTO: INGRID JOHANSSON SKYDD PÅ. Det är rekommenda­tionen för SL-resenärern­a, oavsett tid på dygnet. För SL:s personal gäller munskydd när det är nödvändigt. ”De behöver också andningspa­user och få möjlighet att ta av sig munskyddet”, skriver SL till Mitt i.
 ?? FOTO: ANNA MOLANDER ?? MARIA ROTZÉN ÖSTLUND, smittskydd­släkare i Region Stockholm.
FOTO: ANNA MOLANDER MARIA ROTZÉN ÖSTLUND, smittskydd­släkare i Region Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden