Mitt i Upplands Väsby

”Räcker inte med bara gosa-gosa”

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Ako Zelkay är tränare i det lokala fotbollsla­get Svensk-Palestinsk­a. Han tycker att det behövs förändring, både från det svenska samhällets sida – och från en del invandrade familjer som han menar fokuserar fel.

– Jag har ibland tjafsat med lärarna i skolan: ”Ni borde visa mer auktoritet”. Jag var själv lärare tre år i kurdistan och vet ungefär vad som behövs, säger Ako Zelkay, tvåbarnspa­ppa i Bredäng.

Han jämför med fotbollsla­get där han är tränare.

– Det är 15 olika nationalit­eter och kulturer, alla äter olika mat. Men när vi är på planen, då måste alla följa samma regler. Det är bara då det fungerar. Du kan inte bara ha ”gosa-gosa”. Jag tror att svenskar behöver lämna 1970-talet bakom sig, säger han.

Bland annat jobbar laget jättemycke­t med att alla ska ha ett schysst språk och ett respektful­lt uppträdand­e mot varandra.

– Säger man fula ord till någon, då får man gult eller rött kort. Det är inte svårare än så, säger Per Helin som också tränar killarna.

Fokusera på framtiden

Ako Zelkay tycker också att det är för många familjer som fokuserar på sitt gamla hemland istället för på framtiden här i Sverige.

– Vi ser föräldrar som jobbar 15 timmar för att kunna bygga ett hus i hemlandet eller resa på dyr semester till Dubai, snarare än på att följa med på barnens fritidsakt­iviteter, säger han.

Hur borde man göra då?

– Jag har en radikal syn. Jag tror mer på assimilati­on än på integratio­n. Vi har provat ”integratio­n” i 20–30 år här i Sverige och det ger ingen skillnad. Jag tycker: Du är här, lär dig språket och reglerna. Barnen ska ha aktivitete­r och man måste engagera sig vad de gör efter skolan, förklarar Ako Zelkay.

 ?? FOTO: FILIPPA RINMAN ?? PÅ PLANEN. Ako Zelkay och Per Helin håller på reglerna i Svensk-Palestinsk­a Fotbollsfö­reningen.
FOTO: FILIPPA RINMAN PÅ PLANEN. Ako Zelkay och Per Helin håller på reglerna i Svensk-Palestinsk­a Fotbollsfö­reningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden