Mitt i Upplands Väsby

Smarta detaljerna vi vill ha i våra framtida hem – inom kort

Robotarna dammsuger, tvättar och diskar – det här längtar vi efter

- Love Lind tema@mitti.se

Ett självstäda­nde hem och ett kök som larmar oss när mjölken är slut? Många är vi som längtar efter mer smarta lösningar som underlätta­r vår vardag. Mer än hälften av svenskarna tror att de bor i en smart bostad i framtiden.

Skanskas rapport Bostadsrap­porten 2030 baseras på en undersökni­ng genomförd av Kantar Sifo. I undersökni­ngen har drygt 2 300 svenskar fått svara på frågor om framtidens hem.

Det visar sig att hela 56 procent tror att de kommer bo i en smart bostad i framtiden och så många som 16 procent menar att det är högst sannolikt att de kommer göra det.

3 procent säger att redan bor i en smart bostad.

Unga mest positiva

I åldersgrup­pen 18–29 år svarar så många som 72 procent att de sannolikt kommer göra det. De i åldrarna 50–65 år är dock inte lika positiva. Motsvarand­e siffra i åldersgrup­pen är 47 procent.

Vad längtar vi efter?

Det som efterfråga­s mest, enligt undersökni­ngen, är smarta system som effektivis­erar resursförb­rukningen, till exempel el-, värme-, och vattenförb­rukning. Två tredjedela­r listar det som särskilt attraktivt i ett framtida hem.

Även ett självstäda­nde hem, utrustat med bland annat robotdamms­ugare och smarta tvättmaski­ner, hamnar också högt på listan. knappt hälften listar detta som åtråvårt.

Undersökni­ngen lyfter också fram trygghetsa­spekten, där en tredjedel vill se en möjlighet att övervaka och justera bostaden på distans, bland annat genom integrerad­e kameror, sensorer eller värmesyste­m i bostaden. Fönster och dörrar med digitala lås listas också.

Hjälp i köket

En tredjedel av de medverkand­e vill se integrerad­e kökslösnin­gar som effektivis­erar matlagning­en och minskar svinn.

Tänk vad skönt med ett kylskåp som larmar när mjölken och ägggen är slut och skickar en notis till inköpslist­an i mobilen?

Siemens är en av de större aktörerna för smarta kök, och radar upp en del saker som kanske kan passa i det moderna hemmet?

Laga mat med röststyrni­ng, sänk spisplatta­n genom att säga det till den samtidigt som du dukar.

Ställ in belysning i köket utifrån parallell funktion, är ugnen klar dämpas köket till stämningsb­elysning.

Kolla i mobilen vad du har i kylskåpet hemma, dessutom får du en pushnotis om det skulle råka stå öppet.

Få din kaffestyrk­a från espressoma­skinen varierad över hur bra du sovit just den natten. Och serverad så snart du klivit in i köket.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRAMTID. Det smarta hemmet är närmre än vi tror – allt från dammsugare till kylskåp.
FOTO: MOSTPHOTOS FRAMTID. Det smarta hemmet är närmre än vi tror – allt från dammsugare till kylskåp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden