Mitt i Upplands Väsby

Pandemin har fått oss att spara mer BUFFERT.

Många unga gör av med mindre

- Jonas Berge tema@mitti.se PROCENT. Sparbössan fylls när fler sparar. PROCENT.

Coronapand­emin har fått oss att bli lite mer som Joakim von Anka. Inte minst unga är mer krismedvet­na. Nästan 60 procent i åldern 18–29 år vill spara mer än för ett år sedan.

Har du inte drabbats själv så känner du säkert någon som är permittera­d eller – i värsta fall –har mist jobbet på grund av pandemin. De oroliga tiderna har fått oss att spara mer. Nästan varannan svensk (48 procent) säger sig vilja spara mer.

Och en hel del tycks ha gått från vilja till handling. Andelen som har en månadslön eller mindre i buffert har minskat klart – från 26 procent till 18 från 2019 till 2020. Det visar en undersökni­ng som Kantar Sifo gjort på Bluesteps uppdrag.

Fler har sparat mycket

Samtidigt har antalet svenskarso­m uppger att de har mer än fyra månadslöne­r i besparinga­r ökat. Nu är siffran 45 procent, jämfört med 39 året före.

– Det är otroligt viktigt att ha en buffert som kan finansiera oförutsedd­a händelser eller dryga ut kassan under tuffare tider. Som vid inkomstmin­skningar, vilket många tyvärr har fått uppleva i samband med coronakris­en, säger Sarmad Jawady, Bolånechef på Bluestep Bank.

– En tumregel är att ha minst tre månadslöne­r på ett sparkonto för oförutsedd­a händelser. Och se till att lägga dem på ett konto med ränta.

Undersökni­ngen visar att framförall­t de unga som har blivit mer måna om att ha en buffert under coronakris­en. Det uppger nämligen 58 procent i åldrarna 18–29 år. Att jämföra med 35 procent i gruppen 65–79 år

”Visar på ansvarsful­lhet”

– Att den yngre generation­en blivit mer mån om att spara är positivt och visar på ansvarsful­lhet. Att stoppa undan lite extra varje månad är klokt för att kunna bygga upp en ekonomisk motståndsk­raft. Oavsett om det handlar om utebliven inkomst eller en trasig tvättmaski­n, säger Sarmad Jawady.

LADDAD.

En tumregel är att ha minst tre månadslöne­r på ett sparkonto för oförutsedd­a utgifter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Så många i åldern 18–29 år vill spara mer, enligt undersökni­ngen.
Så många har minst fyra månadslöne­r i buffert.
FOTO: MOSTPHOTOS Så många i åldern 18–29 år vill spara mer, enligt undersökni­ngen. Så många har minst fyra månadslöne­r i buffert.
 ??  ?? Sarmad Jawady, bolånechef på Bluestep bank.
Sarmad Jawady, bolånechef på Bluestep bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden