Mitt i Upplands Väsby

Hur krisen kan bli en möjlighet

Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv.

- JENNY JERNBERG RALPHSSON

Häromdagen pratade jag med en vän som jag har som rådgivare i olika situatione­r. Jag berättade för henne hur jag hade börjat tänka annorlunda kring framtiden och hur en vardag kan se ut. Hur jag helt plötsligt hade blivit intressera­d av saker jag aldrig trodde jag skulle bli intressera­d av.

Då utbrast hon – ”Bra Jenny! Nu har du börjat tänka kreativt, det här är positivt”.

Jag skulle nog vilja påstå att alla av oss påverkats mer eller mindre av den rådande situatione­n.

Vi har tvingats att tänka om och tänka nytt. Om det så gäller om vi arbetar hemma eller på kontoret, hur vi tar oss till arbetet eller om vi över huvudtaget har arbetet kvar. För många är framtiden oviss och för en del av oss står vi ovetande om hur hösten kommer att te sig.

Jag tänker att kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. Vill jag fortsätta med de saker jag gjort tidigare?

När vi kokar ner allt det som är våra liv och vår vardag till det absolut nödvändiga­ste, vad blir då viktigt?

Självklart ser allas situation olika ut och vi har olika möjlighete­r till att välja vår arbetssitu­ation, osv.

När vi tvingas ur våra vanliga banor skapas också en möjlighet till reflektion och ifrågasätt­ande. Vem hade trott att vi kunde stänga ner hela samhällen för ett år sedan?

Det flesta hade nog svarat att det skulle vara mycket svårt, men inom ett spann på en vecka hade många länder lyckats med just det. Såklart inte utan konsekvens­er.

Jag tycker ändå att detta är en spännande tanke. Vad är egentligen möjligt?

Jag tycker ändå att detta är en spännande tanke. Vad är egentligen möjligt?

Med sommaren ser mångas semesterpl­aner fortfarand­e inte ut som de brukade göra.

Det kan vara ett perfekt tillfälle att upptäcka nya vanor eller utforska platser i närområdet som du vanligtvis inte besöker. Njuta av att inte behöva packa resväskor och planera en resa i minsta detalj.

Det kan också bli sommaren då du upptäcker att du kan hitta lugnet i att ta dagen som den kommer.

En promenad till stranden och en picknick ute i det fria är kanske allt som behövs, för att vi ska hitta välbefinna­ndet och ladda batteriern­a för att ta nya tag när hösten kommer.

 ??  ?? Retoriker och skådespela­re och driver retorikbyr­ån Speakingfl­ow. Här ger hon dig tips och råd om retoriska grepp som kan vara värdefulla på jobbet och i vardagen. Har du en fråga?
Mejla: tema@mitti.se
Retoriker och skådespela­re och driver retorikbyr­ån Speakingfl­ow. Här ger hon dig tips och råd om retoriska grepp som kan vara värdefulla på jobbet och i vardagen. Har du en fråga? Mejla: tema@mitti.se
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MÖJLIGHETE­R. Så kommer du ur gamla banor och hittar nya vägar genom krisen.
FOTO: MOSTPHOTOS MÖJLIGHETE­R. Så kommer du ur gamla banor och hittar nya vägar genom krisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden