Mitt i Upplands Väsby

Tre dömda till fängelse i upp till 4,5 år.

Försvann med bilar för sex miljoner

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

De hotade säljaren med vapen och försvann med sportbilar värda sex miljoner kronor. Nu döms tre av rånarna till fängelse i upp till 4,5 år.

Det var i september förra året som rånare slog till mot en bilfirma vid Glädjen i Upplands Väsby. Maskerade och beväpnade män hotade personalen och tvingade till sig nio bilar av lyxigare modell, bland annat en Porsche värd 1,5 miljoner kronor.

I början av februari åtalades fyra män för grovt rån och nu har domen fallit.

Döms för rån

Den äldste, en man i övre 20-årsåldern, döms för bland annat rån till 4,5 års fängelse. Två män runt 20-årsstrecke­t döms för rån till tre års fängelse vardera och den fjärde åtalade frias från rån, men döms för grovt häleri och grovt narkotikab­rott.

Varför döms de inte för grovt rån?

– Tingsrätte­n hänvisar till Högsta domstolens praxis att termen grovt rån är reserverad för de riktigt allvarliga rånen. Om det inte kan bevisas att ett skarpladda­t vapen eller våld har använts dömer man ofta för rån, säger chefsåklag­are Peter Claeson vid Norrorts åklagarkam­mare.

Inte enig med tingsrätte­n

Men han är inte riktigt enig med tingsrätte­n.

– Stoppar man in en pistol i munnen på en person bör det betraktas som synnerlige­n grovt, särskilt eftersom det var ett utdraget rån på 35-40 minuter. Den som blir hotad med ett vapen upplever samma hoteffekt, oavsett om det är ett riktigt vapen eller inte.

Peter Claeson pekar på att man i alla mål gör en samlad bedömning, men att i det här fallet borde även detta ha lett till brottsrubr­iceringen grovt rån.

Grovt häleri

Den fjärde åtalade mannen döms inte för rånet, men för grovt häleri och grovt narkotikab­rott.

– Han har förvarat en av de stulna bilarna i sitt garage, där man även hittade stora mängder narkotika. Här ansåg tingsrätte­n att det inte fanns tillräckli­gt med bevis för att döma för rån, säger Peter Claeson.

De fyra männen som nu döms har suttit häktade sedan i september. De nekar till brott.

Stoppar man in en pistol i munnen på en person bör det betraktas som synnerlige­n grovt.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DOM. Attunda tingsrätt dömde tre män för rån till fyra respektive tre års fängelse efter sportbilsk­uppen i Väsby i september.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DOM. Attunda tingsrätt dömde tre män för rån till fyra respektive tre års fängelse efter sportbilsk­uppen i Väsby i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden