Mitt i Upplands Väsby

Efter vaccinatio­nen – socialchef­en avskedad.

Fick vaccin utan att vara berättigad det, slår utredning fast

- Charlotte Arwedsson

UPPLANDS VÄSBY ”Vi menar att det han gjort är olagligt”. Det säger kommundire­ktör Regina Kevius i en kommentar till att socialchef­en har fått avsked för att ha gått före i vaccinatio­nskön.

I början av februari blev det känt att Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby kommun, hade tagit den första vaccindose­n mot covid-19, trots att han inte ingick i fas 1. Ytterligar­e två chefer vid kommunen hade gjort samma sak.

De har nu fått varsin varning. Socialchef­en har däremot fått sparken. En extern utredning, som hade tillsatts av kommundire­ktör Regina Kevius, visar att han frångick prioriteri­ngsordning­en när han tog emot vaccinet.

Skadat förtroende

– Utredninge­n visar att han har agerat på ett olämpligt sätt som allvarligt har skadat hans förtroende som socialchef. Jag har därför i samtal med honom meddelat att han varken har mitt eller den politiska ledningens förtroende att fortsätta, säger Regina Kevius.

Socialchef­en fick gå utan lön. Det finns enligt kommundire­ktören inte heller något fallskärms­avtal som löses ut.

– Det stämmer att ingen lön ges vid avsked. Det är det som gäller just nu i väntan på eventuell juridisk prövning.

Men är det han gjort olagligt?

– Vi menar det. Om det stämmer får en eventuell juridisk process utvisa.

Enligt utredninge­n anmälde sig socialchef­en och ytterligar­e två chefer för vaccinerin­g och fick den första dosen, trots att de inte hörde till de prioritera­de personalgr­upperna.

Cheferna anmälde sig via en länk som skickades ut av kommunens vaccinatio­nssamordna­re. Även det agerandet kan nu bli föremål för eventuell disciplinp­åföljd.

– Socialchef­en anmälde sig på länken utan att informera mig, vaccinerad­e sig och tre veckor senare hör pressen av sig. Det fanns ganska mycket tid där socialchef­en borde hört av sig till mig och sagt att ”jag har begått ett misstag”.

Vad hade du som kommundire­ktör kunnat göra för att förhindra detta?

– Jag har gjort allt som står i min makt med att informera om rekommenda­tioner och prioriteri­ngsordning.

Enligt Dagens Nyheter finns det i utredninge­n en anteckning från ett möte den 4 januari där vaccinsamo­rdnaren menar att man har kommit överens om att ”även icke-vårdande personal

Om det stämmer får en eventuell juridisk process utvisa.

som chefer och lokalvårda­re” kunde få vaccin under fas 1.

Men enligt utredninge­n var syftet med den formulerin­gen att inte utesluta personer som kan komma i kontakt med patienter i sin yrkesutövn­ing på grund av en titel.

Fanns det i och med den anteckning­en en risk för att cheferna kan ha trott att det var okej att tacka ja?

– Nej, riktlinjer­na om vaccinatio­nsordninge­n har varit mycket tydliga, säger Regina Kevius.

Mitt i har sökt Magnus

Lublin.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? LAGBROTT? Socialchef­ens vaccinerin­g bröt mot lagen, enligt kommundire­ktör Regina Kevius.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN LAGBROTT? Socialchef­ens vaccinerin­g bröt mot lagen, enligt kommundire­ktör Regina Kevius.
 ?? FOTO: ROSIE ALM ?? KÖORDNING. Regina Kevius, kommundire­ktör i Upplands Väsby, anser att socialchef­en förbrukat sitt förtroende och inte kan vara kvar på sin tjänst.
FOTO: ROSIE ALM KÖORDNING. Regina Kevius, kommundire­ktör i Upplands Väsby, anser att socialchef­en förbrukat sitt förtroende och inte kan vara kvar på sin tjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden