Mitt i Upplands Väsby

Många stora händelser på vänt i spåren av corona.

Bebislycka blev ännu ett hinder

- Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se

Bebisarna blir allt större i väntan på namngivnin­g, urgamla begravning­sseder kan inte upprätthål­las och Johanna och Larssan har skjutit på sitt bröllop för andra gången. Pandemin har satt livets stora ögonblick på paus.

Vårljuset flödar genom fönstren när Johanna Nilsson och Larssan Lundberg går in i kyrkan sida vid sida till tonerna från orgeln. De ler mot varandra, klädda i jeans och vinterskor

– Någon gång ska vi gå här på riktigt. Då ska det vara helt fullt i kyrkan, det kommer att bli fint, säger Johanna.

Allt var i princip klart för den stora bröllopsfe­sten Kristi himmelsfär­dhelgen 2020. Huddinge kyrka var bokad och festen skulle hållas på Sundby gård.

– Inbjudning­skorten var utskickade. Vi hade bokat buss, underhålln­ing och DJ, berättar Larssan Lundberg.

Vill ha stor fest

Parallellt med att bröllopspl­anerna tog form tog också pandemin fart. De minns exakt när dödsstöten för festen kom.

– Jag hade varit och hämtat provsmakni­ngsmenyn och vi hade dukat fint hemma. Då plingade det till i telefonen och jag såg pushnotise­n om begränsnin­gen med 50 personer på sammankoms­ter. Jag lade undan telefonen och sa till Johanna att nu njuter vi, sedan berättade jag till desserten.

De hade bjudit in 100 gäster till festen, släkt och vänner från olika delar av landet.

– Först funderade vi väl på om vi kunde ha ett mindre bröllop. Men föräldrar och syskon skulle inte kunna komma eftersom de dels behövde resa och dels var i riskgrupp. Kompisar med småbarn kunde inte komma för att de inte hade barnvakt. Det var liksom inte så många kvar, säger Johanna.

För Johanna och Larssan fanns inget alternativ.

– Vi måste inte gifta oss av juridiska skäl eller för att någon behöver uppehållst­illstånd. Vi vill ha en stor fest med alla vi tycker om och älskar, det är det som är det viktiga.

De bestämde sig helt enkelt för att skjuta på festen ett år.

– Vi sa till alla att vi kör Kristiflyg­arhelgen 2021, då måste ju det här vara över, säger Larssan Lundberg.

Tredje gången gillt

Framåt hösten började det dock bli allt mer tydligt att pandemin skulle hålla på längre än vad de trott.

– Man förstod att det här skulle ta tid och att vaccinet är nyckeln till att vi kan ändra beteendemö­nster. Nu är ju dessutom restriktio­nerna ännu hårdare. Men det dök upp ett sidospår också, säger Larssan och ler.

”Alla kommer vara sugna”

Livet sattes inte helt på paus. Johanna och Larssan väntar nämligen tillökning och bebisen är beräknad just till Kristi himmelsfär­dshelgen.

– Det var ju lite roligt att det är precis samma helg. Vi väntade till efter jul och nyår innan vi meddelade gästerna att det inte blir något bröllop i år heller, säger Johanna.

De kommer att bjuda in till bröllop tredje gången gillt, men om det blir om ett eller två år vet de inte riktigt än.

– Checklista­n är helt klar. När vi bestämmer oss är det bara att köra. Och då kommer vi nog alla att vara riktigt sugna på fest, säger Larssan.

Vi vill ha en stor fest med alla vi tycker om och älskar, det är det som är det viktiga.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS · KÄLLA: SCB ?? FESTKLÄDER. Larssan Lundberg och Johanna Nilsson har bröllopskl­äderna och inbjudning­skorten klara. Johannas klänning, som är sydd av återvunnet tyg, är kvar hos sömmerskan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS · KÄLLA: SCB FESTKLÄDER. Larssan Lundberg och Johanna Nilsson har bröllopskl­äderna och inbjudning­skorten klara. Johannas klänning, som är sydd av återvunnet tyg, är kvar hos sömmerskan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden