Mitt i Upplands Väsby

Padel poppis hela veckan lång

Det råder rejäl padelfeber i Sverige. Så även i Upplands Väsby. Här gäller det att ligga på om du vill ha en bra tid.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se PADEL.

Här är det ungefär 35 procent kvinnor som spelar, men det ökar hela tiden.

Padelboome­n har även nått Väsby – med besked. Och trots att hallen på Johanneslu­ndsvägen i Smedby är Stockholms största kan det vara svårt att få en kvällstid.

UPPLANDS VÄSBY

I höstas öppnade Ultimate Padel en jättehall i Upplands Väsby, trycket på de 18 banorna var stort redan från början. Och det har inte minskat när många nu jobbar hemma.

– Nu har folk möjlighet att vara lite mer flexibla och kan boka mitt på dagen. Kvällstide­rna är nästan alltid fullbokade, säger Felix Johansson på Ultimate Padel.

Sporten växer enormt. 2018 gjordes 190 000 bokningar av padelbanor i Sverige. I fjol bokades närmare en miljon banor, enligt Svenska Padelförbu­ndet.

Inte så konstigt, tycker hallens båda grundare.

– Padel är lätt att lära sig och man kan snabbt få till ett bra spel. Det är även en aktivitet för hela familjen, säger Felix Johansson.

I takt med att restriktio­nerna har ökat har flera spelare tillkommit.

– I stället för att käka ute eller gå på bio bokar många en padeltid med kompisarna. Det har blivit en social grej i coronatide­r.

I stället för stan

De har även märkt att många 17– 20- åringar har börjat med padel som häng i stället för att vara ute på stan.

En av stammisarn­a är Peter Lundström, välkänd profil i ”byn” med ett förflutet som ledare i både Väsby Hockey och Bollstanäs SK. Han spelar tre gånger i veckan och tycker att det har varit skönt med hallen eftersom så många andra sportaktiv­iteter har stängt ner.

– Hallen har blivit som en ungdomsgår­d för alla åldrar. Jag spelar med mina kompisar, men även mina döttrar och frun spelar här.

Men visst har pandemin påverkat även padeln, som måste rätta sig efter restriktio­nerna för att minska smittsprid­ningen.

– De största förändring­arna kom i mitten på november när det blev mer av skarpt läge. Då drog vi ner på events och aktivitete­r som frukost- och lunchpadel. Planerade tävlingar fick skjutas upp, säger Felix Johansson.

Dessutom är omklädning­srummen stängda, hallen städas extra och det finns handsprit vid alla banor.

– Vi har även blivit ännu tydligare på att markera så att man kan hålla avstånd. Vi upplever att spelarna tar hänsyn och vi har även en fördel i och med att hallen är så stor.

Må bra

Enligt Emil får de många frågor om vad som sker framöver.

– Vi följer de allmänna råden och gör allt vi kan för att minska smittsprid­ningen, men även allt för att folk ska vara aktiva och må bra. Felix håller med.

– Det är många som spelar padel som kanske inte rör sig så mycket annars. Då får de in motion i vardagen. Bra för folkhälsan!

Det sägs vara en mansdomine­rad sport. Stämmer det?

– Här är det ungefär 35 procent kvinnor som spelar, men det ökar hela tiden. Det var lite synd att vi var tvungna att sluta med våra aktivitete­r med instruktör­er inklusive frukost och lunch. De lockade många kvinnliga spelare som träffades varje vecka.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? STAMMIS. Väsbybon Peter Lundström har blivit stammis i padelhalle­n.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN STAMMIS. Väsbybon Peter Lundström har blivit stammis i padelhalle­n.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Emil Sigvardsso­n och Felix Johansson på Ultimate Padel i Upplands Väsby.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Emil Sigvardsso­n och Felix Johansson på Ultimate Padel i Upplands Väsby.
 ?? FOTO: EMIL SIGVARDSSO­N ?? STÖRST. Padelhalle­n på Johanneslu­ndsvägen i Väsby är med sina 18 banor Stockholms största.
FOTO: EMIL SIGVARDSSO­N STÖRST. Padelhalle­n på Johanneslu­ndsvägen i Väsby är med sina 18 banor Stockholms största.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden