Mitt i Upplands Väsby

Stölder av katalysato­rer ökar

- Charlotte Arwedsson

De senaste veckorna har katalysato­rstölder ökat igen i Väsby. Värst drabbade områden är Sigma, centrala Väsby och Smedby.

Fram till den 24 februari har det förekommit runt 17 katalysato­rstölder i Upplands Väsby. Trots att det är färre än för samma period 2020, har det skett en uppgång av stölderna i Väsby, Sollentuna och Sigtuna de senaste veckorna.

– Det är svårt att få en exakt siffra på grund av att stöld av katalysato­rer inte brottskoda­s separat utan ingår i andra bildelsstö­lder, säger kommunpoli­s Daniel Wilhelmsso­n.

Lokala kriminella

Tidigare har merparten av stölderna utförts av utländska ligor, men där har bilden förändrats. Sedan gränspolis­en har gått igenom ett 30-tal ärenden med katalysato­rstölder där man gripit personer är majoritete­n av dessa inte kopplade till utländska brottsnätv­erk.

– I år är det sannolikt ett betydande inslag av lokala kriminella, medan det förra året i huvudsak var internatio­nella brottsnätv­erk, säger Daniel Wilhelmsso­n.

Dyrbara metaller

Tjuvarna är ute efter dyrbara metaller som finns i katalysato­rer – palladium, platina och rodium. Rodium är flera gånger dyrare än guld.

Toyota Prius sticker ut som extra stöldbegär­lig.

Med en domkraft lyfter tjuvarna upp bilen och monterar bort katalysato­rn. Det kan gå på ett par minuter och gör att bilen inte går att köra.

– Tänk på var du parkerar, belysning och möjlighete­n att upptäcka en eventuell tjuv, exempelvis larm, säger Daniel Wilhelmsso­n.

Även Stöldskydd­sföreninge­n betonar upplyst plats och stöldlarm.

 ??  ?? KATALYSATO­R. Det är de dyrbara metallerna i bilens katalysato­r som tjuvarna är ute efter.
KATALYSATO­R. Det är de dyrbara metallerna i bilens katalysato­r som tjuvarna är ute efter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden