Mitt i Upplands Väsby

Drömmen om en gård på landet kostar mindre än din etta i stan

Nu byter yngre stockholma­re city mot landet: ”Bruka en egen bit”

- Klas Johansson tema@mitti.se

Drömmen om en gård på landet finns hos många stockholma­re. Inte minst efter ett år av pandemi och moroten att kunna odla sin egen mat. Det kan bli verklighet – och bara nån timme från storstans puls.

Det är Danske Bank som har räknat på att priset för en etta på 36 kvadratmet­er i Stockholms innerstad är detsamma som en mindre gård med skog, åker, uthus och bostadshus bara 1,5 timme från stan.

I coronanpan­demins spår har framförall­t en yngre generation fått upp ögonen för mindre gårdar en bit ifrån storstan där man kan bo och arbeta på distans nära naturen. Det visar statistik från mäklare och Hemnet.

– En tydlig trend vi ser är att den yngre generation­en väger boendet i storstaden mot något annat. Att odla egna grönsaker, få gott om utrymme för besökande familj och vänner och ha naturen nära blir mer lockande när det samtidigt går att kombinera med distansarb­ete, säger Johan Freij, affärsområ­deschef för Skog och Lantbruk på Danske Bank.

Yngre stockholma­re

Han märker en kraftig ökning av förfrågnin­gar från en yngre målgrupp stockholma­re som vill dra nytta av de möjlighete­r med ett mer permanent distansarb­ete som har öppnats under pandemin.

– Den typiska skogsmarkk­öparen

En tredje kategori av köpare är yngre familjer som gjort bostadskar­riär och vill downsiza i stan och kombinera innerstads­livets puls.

är fortfarand­e en man i övre medelålder­n med ordnad ekonomi, men vi ser en stark tillströmn­ing av unga som söker permanent boende utanför stan, säger Johan Freij.

– En tredje kategori av köpare är yngre familjer som gjort bostadskar­riär och vill downsiza i stan och kombinera innerstads­livets puls med drömmen av att äga och bruka en egen bit av Sverige för deltids- eller helgboende, säger Johan Freij.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LANTIDYLLE­N. Många stockholma­re har en dröm om att få äga lite skog och mark, för att kunna odla grödor – och få större boyta till samma pris som en etta i stan.
FOTO: MOSTPHOTOS LANTIDYLLE­N. Många stockholma­re har en dröm om att få äga lite skog och mark, för att kunna odla grödor – och få större boyta till samma pris som en etta i stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden