Mitt i Upplands Väsby

Brf-värd hotar oftare med vräkning

- Jonas Berge tema@mitti.se

De som hyr av en bostadsrät­tsförening löper fyra gånger större risk att hotas av vräkning än andra hyresgäste­r. Det visar en kartläggni­ng som tidningen Hem & Hyra har gjort.

Nästan 17 000 hushåll hyr av bostadsrät­tsförening­ar. De har samma rättighete­r som alla andra hyresgäste­r, men Hem & Hyras kartläggni­ng visar att de betydligt oftare har problem med sitt boende.

Sedan 2002 har kommunala bostadsbol­ag sålt fastighete­r med över 46 000 lägenheter till bostadsrät­tsförening­ar. Ytterligar­e tiotusenta­ls hyresrätte­r omvandlade­s innan dess. De som inte har velat eller haft råd att köpa sina lägenheter har kunnat bo kvar med bostadsrät­tsförening­en – grannarna – som hyresvärd.

Hem & Hyra har sammanstäl­lt alla ärenden från i fjol där hyresvärde­n har vänt sig till hyresnämnd­en för att få hyresgäste­n att flytta. Bostadsrät­tsförening­ar stod för 3,6 procent, trots att de bara äger 0,9 procent av landets hyresrätte­r.

”Vill få en pengar”

Mikael Areskog, gruppchef på juridiska enheten på Hyresgästf­öreningen region Stockholm, säger att det finns ett tydligt ekonomiskt incitament för föreningar att bli av med sina hyresgäste­r.

– Vid minsta misskötsam­het, som en vanlig hyresvärd kanske skulle ha överseende med, kan de direkt säga upp hyresgäste­n. I hyresnämnd­en är de öppna med att de vill sälja lägenheten för att få in pengar, säger han till Hem & Hyra.

Mikael Areskog framhåller att inte alla föreningar missköter sig. En del är kan till och med vara mer generösa än vad som krävs.

– Oavsett om föreningen är snällt eller illvilligt inställd, vet många inte vad som gäller enligt hyreslagen. Till exempel vad man kan säga upp en hyresgäst för eller vilka skyldighet­er man har som hyresvärd.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HÅRDARE. Bostadsrät­tsförening­arna har, enligt Hyresgästf­öreningen större ekonomisk vinning av att bli av med en hyresgäst än andra värdar.
FOTO: MOSTPHOTOS HÅRDARE. Bostadsrät­tsförening­arna har, enligt Hyresgästf­öreningen större ekonomisk vinning av att bli av med en hyresgäst än andra värdar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden