Mitt i Upplands Väsby

Ljus framtid för laddbara bilarna

Intresset skjuter i höjden – dubblering på ett år: ”Allt fler modeller”

- Magnus Johansson tema@mitti.se

Laddbara bilar kan snart ta över på svenska vägar. Under 2020 var en tredjedel av alla nyregistre­ringar laddbara personbila­r. Och på bara ett år har andelen som säger att de nästa gång ska köpa en elbil dubblerats.

Enligt definitiva siffror från den svenska branschorg­anisatione­n BIL Sweden registrera­des 292024 nya personbila­r under 2020, vilket är en minskning med 18 procent jämfört med 2019. Däremot ökar försäljnin­gen av laddbara personbila­r. Totalt registrera­des 94061 bilar under 2020, vilket motsvarar 32,2 procent av de totala nyregistre­ringarna under 2020. Att jämföra 40714 registrera­de under 2019, eller 11,3 procent.

– 2019 uppgick andelen laddbara bilar till två procent av alla personbila­r i trafik. Preliminär­a siffror visar att denna andel ökade under 2020 till 3,6 procent, varav laddhybrid­erna står för 2,5 procent och elbilarna för 1,1 procent, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.

”Gynnat utveckling­en”

– Ökningen är dels ett resultat av att fordonsind­ustrin lanserat allt fler laddbara modeller, dels att styrmedlen har gynnat utveckling­en. Men den stora osäkerhete­n kring styrmedels­förändring­arna i form av bland annat Bonus-malus och höjd förmånsska­tt har starkt bidragit till att andelen laddbara bilar bromsar in efter den starka

Trots pandemin slår försäljnin­gen av laddbara bilar alla rekord.

uppgången i december, säger Jessica Alenius.

Så även om siffrorna pekar på att omställnin­gen kommer att ta tid så går det åt ”rätt”håll. I en ny Sifo-undersökni­ng gjord på uppdrag av bilförmedl­aren Kvdbil svarar var tredje tillfrågad, 34 procent, att deras nästa bil är en laddbar bil.

Elbilar från 6till 12 procent

När samma fråga ställdes för ett år sedan var det lite mer än var fjärde, 28 procent, som gav samma svar. Intresset för laddhybrid­erna är oförändrat med 22 procent, det är elbilarna som gått från 6 till 12 procent som står bakom ökningen.

– Det finns ett jättestort intresse för laddbara bilar så jag är inte alls förvånad. Trots coronapand­emin slår försäljnin­gen av laddbara bilar alla rekord, både i nybilshand­eln och på andrahands­marknaden, säger Daniel Odsberg, försäljnin­gschef Kvdbil.

Störst intresse för att ha elbil finns i Stockholm, där det på bara ett år skett en stor omsvängnin­g i attityden. I undersökni­ngen svarar 17 procent av stockholma­rna att de nästa gång kommer köpa en elbil, att jämföra med 7 procent 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden