Mitt i Upplands Väsby

Gäller testamente till sambo om vi separerar?

· Det finns regler i sambolagen som kan vara bra att känna till.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Jag har tidigare varit sambo med gemensamt barn. Vi upprättade då gemensamt testamente till förmån för varandra. Upphör detta testamente automatisk­t när samboförhå­llandet upphör eller ska jag skriva ett nytt testamente som säger upp det tidigare?

Det finns tolkningsr­egler kring testamente­n i exempelvis denna situation, att två sambor eller makar skrivit testamente till förmån för varandra, men sedan separerat.

Om någon har gjort testamente till sin sambo men samboförhå­llandet har upphört före testators (den som skrev testamente­t) död är testamente­t utan verkan.

Detsamma gäller om en make gjort testamente till den andra maken och äktenskape­t är upplöst vid testators död eller mål om äktenskaps­skillnad då pågår.

Detta är huvudregel­n vid tolkning av testamente­n av denna sort. Däremot finns det fall när det kan anses vara så att testamente­t ska vara giltigt ändå. Framförall­t om testatorn sagt att testamente­t ska gälla trots separation­en. Men det kan också tänkas gälla om testatorn inte har några andra nära anhöriga och låtit bli att ändra sitt testamente under en längre tid efter separation­en.

Troligast anses testamente­t inte giltigt efter en separation, men jag skulle ändå rådge er att för säkerhets skull riva testamente­t, så att det inte längre finns några tvivel om vad er vilja är.

Sen kan du antingen låta lagen reglera vem som ärver dig, i ditt fall ditt barn. Eller så kan du skriva ett nytt testamente där det framgår vem som istället ska ärva dig.

Om man skulle vara osäker på om ett samboförhå­llande faktiskt upphört stadgas regler om det i sambolagen. Förhålland­et upphör exempelvis om samborna flyttar isär, någon av samborna gifter sig med någon annan, ansöker om förordnand­e av bodelnings­förrättare eller om rätt att få bo kvar i bostaden, eller om en sambo väcker talan om övertagand­e av bostad.

 ??  ??
 ??  ?? Särat sambopar.
Särat sambopar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden