Mitt i Upplands Väsby

Tigersågen gick sönder – måste jag betala för reparation­en?

-

FRÅGA: Jag har köpt en tigersåg som tyvärr gick sönder och som jag därför reklamerad­e till säljaren. Säljaren skickade vidare sågen till verkstaden som sen inte godkände min reklamatio­n med hänvisning till sin garanti. Nu vill de dessutom påföra mig en avgift för själva undersökni­ngen, annars kasseras varan.

Vad ska jag göra? Vill ju åtminstone kostnadsfr­itt få tillbaka min trasiga såg, men helst vill jag såklart att de lagar den utan kostnad.

SVAR: Till att börja med ska du påpeka att reklamatio­nsrätten och en garanti inte är samma sak, där den senare är ett frivilligt åtagande från säljarens sida, samt att den oftast inte är lika omfattande som reklamatio­nsrätten.

Reklamatio­nsrätten gäller ju som bekant alla ursprungli­ga fel upp till tre år, och bestämmels­en är tvingande till konsumente­ns förmån. Detta kommer dock eventuellt inte att förändra deras besked till dig, då felet förmodlige­n ändå inte är att anse som ursprungli­gt i vilket fall som helst.

Vidare, bör säljaren upplysa dig om undersökni­ngsavgifte­n, för att med framgång kunna kräva dig på den om reklamatio­nen inte godkänns.

Har de inte upplyst dig om detta har du åtminstone möjlighet att bestrida den samt kostnadsfr­itt återfå den trasiga varan. Sen har du möjlighet att kostnadsfr­itt pröva tvisten hos Allmänna reklamatio­nsnämnden rörande den felaktiga varan samt eventuell kostnad i form av undersökni­ngsavgift.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KONSUMENT. Bestrid en faktura utan mobilt bank-id.
FOTO: MOSTPHOTOS KONSUMENT. Bestrid en faktura utan mobilt bank-id.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden