Mitt i Upplands Väsby

Så bestrider du en faktura utan mobilt bank-id

-

FRÅGA: Jag har en e-faktura som jag inte anser vara korrekt. Det gäller ett telefonabo­nnemang som jag sagt upp.

Problemet är teleoperat­örens attityd till GDPR där de över huvud taget inte kan lämna mig upplysning­ar om fakturan och hjälpa mig så att den blir makulerad utan att jag identifier­ar mig med ett mobilt bank-id (och det har jag inte). Vad ska jag göra?

SVAR: Om det är något som inte stämmer med fakturan, bör du precis som du redan har gjort, ta kontakt med operatören och påpeka detta, och förhoppnin­gsvis får du då en förklaring från dem alternativ­t en rättelse.

Du har rätt att kostnadsfr­itt få en specificer­ad räkning, vilket förhoppnin­gsvis kan ge dig svar på din fråga huruvida den är korrekt eller inte.

Om du inte kan legitimera dig med bank-id, får du istället undersöka möjlighete­rna att legitimera dig på annat sätt, och detta innan fakturan förfaller till betalning.

Operatören har ingen skyldighet att lämna ut uppgifter till dig om du inte kan styrka din identitet. Om detta inte är möjligt, har du att välja på att antingen skriftlige­n bestrida fakturan, vilket i så fall innebär att det är upp till dem att ta frågan vidare. Då blir de tvungna att visa på att det finns en grund för deras krav, annars går de i regel inte vidare.

Eller så kan du betala fakturan, och själv ta frågan vidare, på så vis riskerar du inte att det blir dyrare för dig eftersom fakturan redan är betald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden