Mitt i Upplands Väsby

Lugnare i Väsby efter nya domar

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

Polisen har haft fokus på tio brottsakti­va personer – vilket har gett resultat. Sex av dem är nu häktade eller dömda till fängelse. Enligt polisen har det skapat mer lugn.

UPPLANDS VÄSBY Polisen har under en längre tid haft ögonen på ett tiotal brottsakti­va personer i Väsby. I december föll domar mot sex av dem för grova brott.

Vi har blivit duktigare på att få de grova brotten till dom.

– Vi ser att vi får en stor effekt när vi riktar våra resurser mot de individer i lokalsamhä­llet som vi vet står för en stor del av de grova brott som begås, säger Christoffe­r Bohman, lokalpolis­områdesche­f i Sollentuna.

Den teori som lokalpolis­området har arbetat utifrån brukar beskrivas som ” The power of few” på svenska ”fåtalets makt”.

I Upplands Väsby har polisen arbetat aktivt mot ett tiotal personer. Sex av dem är nu frihetsber­övade på olika sätt. Tre domar från december omfattar sammanlagt nio års fängelse för bland annat mordförsök, grovt vapenbrott, narkotikab­rott och olaga hot.

– Det betyder mycket för lokalsamhä­llet att de här personerna är frihetsber­övade. Det blir lugnare på många sätt, säger Charlotta Lundberg, kommunikat­ionsansvar­ig vid Sollentuna lokalpolis­område, där Upplands Väsby ingår.

Att det kan ta lång tid mellan anmälan och fällande dom är dock inte ovanligt.

– De här personerna har komplexa problembil­der och väntar kanske redan på ett straff, vilket också påverkar längden på utredninga­rna. Men vi har blivit duktigare på att få de grova brotten till dom.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ”POWER OF FEW”. Ett fåtal personer begår en stor andel av brotten i kommunen.
FOTO: MOSTPHOTOS ”POWER OF FEW”. Ett fåtal personer begår en stor andel av brotten i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden