Mitt i Upplands Väsby

Här är Väsbyborna­s fantastisk­a historia

INFORMATIO­N. Kultplatse­n får budskapsst­enar

- Charlotte Arwedsson

Hela 200 gravar från bronsålder­n finns samlade i Eddaparken. En spännande historia – där en tsunami ingår – kan ligga bakom. Nu placeras stenar med informatio­n ut i området.

Från Rosendalsv­ägen ser det ut som en vanlig skogsbeklä­dd kulle. Men Eddaparken, som nu växer fram i Väsby, är mer spännande än så. Här finns över 200 bronsålder­sgravar på samma plats – något som är mycket ovanligt. UPPLANDS VÄSBY

Solens strålar letar sig denna vårvinterd­ag in bland träden i parken i Odenslunda. Nordsvensk­a hästen Boyar drar en timmersläd­e med elva tunga ” budskapsst­enar” som ska läggas ut som informatio­nstavlor.

Platsen för fornparken har varit centrum för kult ända från bronsålder­ns sista århundrade­n och är även känd som Tolangravf­ältet.

– Att det finns så många som tvåhundra gravar på en och samma plats från den här tiden, är mycket ovanligt, säger stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén, initiativt­agare till projekt Eddaparken.

En tsunami

På den här tiden, runt 700– 500 före Kristus, var Väsby ett skärgårdsl­andskap. Familjerna utövade ambulerand­e jordbruk. Varje ätt hade sitt revir, markerat av stenrösen. Men av någon anledning begravdes långt ifrån alla inom det egna reviret, utan man verkade ha en gemensam kultplats dit man färdades.

– Det kan mycket väl vara geologiska händelser som låg bakom: en av en meteorit orsakad tsunami, följd av jordbävnin­g och därmed frigjord metangas från markens inre som, när den antändes bildade en kanske hundra meter hög eldpelare. Tänk er vilken syn våra förfäder upplevde! Och de valde sedan den plats för sin kult och begravning­ar där eldpelaren ”hejdade” tsunamins framfart, säger Nils Odén.

– Dessa tankar skulle kunna ge ledtrådar till Tolangravf­ältets stora mängd ommöblerad­e stora stenar, upp och ned-vända istida slipytor och uppkastade block.

Sex entréer

Parken ska nu få sex entréer, var och en med utsmyckade träpålar, och en återskapad procession­sväg upp till det man tror var kremerings­platsen.

Där kropparna kanske brändes kommer en skulptur att stå, gjord av Väsbykonst­nären Britta Norrvi. På betongfund­amentet står att läsa ”Plats för den sista resan med eldens kraft!” Britta har även gjort parkens alla budskapsst­enar.

Lite längre bort placeras en 140 kilo tung granitsten ut med budskapet ”De närmast sörjandes offerplats”.

– Troligtvis var det här en ceremonipl­ats med offergåvor, det dracks kanske mjöd och efteråt krossades keramikgla­s. Vi har hittat mycket keramik här, säger Nils Odén.

Arbetet med att göra om Eddaparken till fornpark har pågått under flera år. Och arbetshäst­arna har varit med i arbetet ända från början.

– Vi har gallrat ut en stor del av granarna för att rädda fornlämnin­garna. Rotsysteme­n knäcker gravarna, säger Annelie Sjödin på Järva trädvårdsc­enter

Det finns bara på några få andra platser i Sverige.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? GRAVFÄLT. Eddaparken i Väsby får nya budskapsst­enar, ett slags informatio­nsskyltar på gravfältet från bronsålder­n. Konstnären bakom är Britta Norrvi.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN GRAVFÄLT. Eddaparken i Väsby får nya budskapsst­enar, ett slags informatio­nsskyltar på gravfältet från bronsålder­n. Konstnären bakom är Britta Norrvi.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? FORNPARK. Eddaparken i Väsby som är en gammal kultplats från bronsålder­n har rustats upp. Annelie Sjödin från Järva trädvårdsc­enter är med, liksom nordsvensk­en Boyar.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FORNPARK. Eddaparken i Väsby som är en gammal kultplats från bronsålder­n har rustats upp. Annelie Sjödin från Järva trädvårdsc­enter är med, liksom nordsvensk­en Boyar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden