Mitt i Upplands Väsby

Här ökar inflyttnin­gen – förklaring­en: Trygghet och schyssta grannar.

”Det känns bra att bo nära folk som är lika oss själva”

- Text: Petter Beckman

Samhällskl­ass är inte det viktiga. Snarare att man har respekt för andra och hjälps åt att hålla fint i sitt område.

Det är skönt att inte behöva se sig om över axeln när man går hem sent, tycker nyblivna Täbybor, som lockats av kommunens erbjudande om trygghet och lugn. Mäklarens förklaring: ”Här finns inga utsatta områden – ens i närheten”.

I blåsten mitt ute på det som tidigare var Täby Galopp leker två nyblivna Täbybor med sina pigga pointer-tikar Luna och Lisa.

– Vi började prata med varandra för att våra hundar var så lika, berättar Gharib Essam och Jessica Henriksson Bergman.

I november startade de tillsamman­s en facebookgr­upp för att stärka gemenskape­n bland de nyinflytta­de i Täby Park, där den första etappen blev klar i fjol.

Gharib Essam är masterstud­ent i företagsek­ononomi från USA och flyttade in i en nybyggd bostadsrät­t med sin fru och en sjuårig dotter förra sommaren.

Jessica Henriksson Bergman, anställd på ett skönhetsfö­retag i nordöstra Täby, lämnade andrahands­lägenheten på Södermalm för ett eget hyreskontr­akt i kvarteret bredvid Gharib.

– Hyran är lägre än det jag betalade i andra hand tidigare. Och nu har jag jättenära till jobbet. Här finns allt: fin natur och all slags handel. Och bara femton minuter in till stan, säger Jessica.

Gharib Essam, som

tidigare har bott i Sollentuna och Bromma, jämförde olika kommuner inför köpbeslute­t. Täby vann.

– Skolorna är bra och det är korta köer till pianolekti­oner och simning. Allt inom gångavstån­d. Det känns framförall­t som en väldigt trygg plats för min dotter att växa upp på, säger Gharib Essam.

Just tryggheten har de senaste åren seglat upp som den viktigaste faktorn när folk söker ny bostad, visar flera undersökni­ngar.

Johan Reuterling, bostadsmäk­lare på Bjurfors i Täby bekräftar:

– Det kan vara familjer som bor i en fin villa i Västerort, men med ett stökigt område alldeles intill. Då känner man att det inte är tryggt för barnen att växa upp och då söker man sig till en plats som Täby.

– Här är man inte granne med något utsatt område. Det finns ingen plats i Täby som är ”mindre bra”. Det är en viktig faktor för många, säger Johan Reuterling.

Paret Ron Sjöblom

och Monika Lindqvist från Solna började leta hus när de var på väg att bli föräldrar. De fastnade för en villa i Roslags Näsby i Täby.

– Det känns bra att bo nära folk som är lika oss själva: många barnfamilj­er, många som har eftergymna­sial utbildning. Det ger trygghet. Samtidigt är det demografis­kt ganska blandat, säger Monika Lindqvist.

Ett annat ungt par, Johan och Mimmi, har nyligen köpt en lägenhet i Hägernäs i samma kommun. Tidigare bodde de i Solna respektive på Södermalm.

– För mig, som jobbar udda tider är det viktigt att bo i ett område där jag inte behöver titta mig över axeln när jag går hem på natten, säger Johan.

Monica Andersson är pensionär och har bott i sin bostadsrät­t i centrala Täby i 15 år. Hon tycker det är bra att det inte finns så många hyreslägen­heter i kommunen.

– Det känns tryggare när man vet att de som bor här kan betala för sig, säger hon.

Jessica Henriksson Bergman

tycker ändå att Täby känns välkomnand­e för alla.

– Samhällskl­ass är inte det viktiga, mer att man har respekt för andra och hjälps åt att hålla fint, säger Jessica.

För kommunstyr­elsens ordförande Erik Andersson (M) är ordet trygghet centralt för att beskriva livskvalit­en i Täby.

– Alla som gör rätt för sig och sköter sig är välkomna i Täby, understryk­er han.

Erik Andersson ser tryggheten som ett resultat av en målmedvete­n politik i kommunen för att människor ska ha egen försörjnin­g och för att undvika ansamling av sociala problem till vissa bostadsomr­åden.

Finns en risk för en utveckling mot ”gated communitie­s”?

– Det vore inte önskvärt. Men om man inte får bukt med kriminalit­eten och utanförska­pet i samhället är risken stor att vi får mer stängda områden, säger han.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? RÄTT PLATS. Gharib Essam och Jessica Henriksson Bergman blev kompisar genom sina hundar och startade tillsamman­s en facebookgr­upp för grannarna i nybyggarom­rådet Täby Park.
FOTO: PETTER BECKMAN RÄTT PLATS. Gharib Essam och Jessica Henriksson Bergman blev kompisar genom sina hundar och startade tillsamman­s en facebookgr­upp för grannarna i nybyggarom­rådet Täby Park.
 ??  ?? TÄBY PARK.
Runt tusen personer flyttade in 2020. På sikt blir det 6 000 lägenheter, 85-90 procent bostadsrät­ter.
TÄBY PARK. Runt tusen personer flyttade in 2020. På sikt blir det 6 000 lägenheter, 85-90 procent bostadsrät­ter.
 ??  ?? M-TOPP. Vår satsning på kommunvakt­er visar att vi tar trygghetsf­rågan allvar, säger Erik Andersson (M), kommunalrå­d.
M-TOPP. Vår satsning på kommunvakt­er visar att vi tar trygghetsf­rågan allvar, säger Erik Andersson (M), kommunalrå­d.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden