Mitt i Upplands Väsby

Fler ska få stöd att lämna sexhandeln

- Elina Lundberg

UPPLANDS VÄSBY Sexhandeln i länet känner inga gränser. Därför öppnar nu Stockholms stad sina mottagning­ar för personer som vill sluta köpa eller sälja sex även för invånare i bland annat Upplands Väsby.

Det är Stockholms stads verksamhet­er KAST och Mikamottag­ningen som från årsskiftet kan ta emot personer från grannkommu­ner i Stockholms län. Mottagning­arna, som är unika i länet, stöttar personer som har sålt sex och personer som vill sluta med sexköp. De har tidigare bara varit öppna för stadens egna invånare.

Nu kan de kranskommu­ner som vill ansluta sig till mottagning­arna.

– Sexhandeln är gränsövers­kridanden både mellan olika länder men också förstås mellan olika kommuner. Därför är det smart att låta fler kommuner haka på till en billig penning, säger han.

Det syns också en kraftig ökning av fall med sugardejti­ng där barn och unga utnyttjas, enligt socialborg­arrådet.

– Det är en väldigt allvarlig trend som berör små barn. De yngsta vi får tag på är 12 år. Sexhandeln är inte ett kul oskyldigt fenomen. Det finns en väldigt, väldigt mörk bakgrund. Därför är det så viktigt att vi kan ge stöd till hela länets invånare, säger Jan Jönsson.

Hittills har Täby, Solna, Sundbyberg, Järfälla, Upplands- Väsby och Salem nappat. Avgiften som kommunerna betalar går direkt till mottagning­arna som idag har få anställda. När fler är med och bekostar verksamhet­erna hoppas Jan Jönsson att personalen kan utökas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden