Mitt i Upplands Väsby

Sjukhus lastas inte för sexuellt ofredande

Sollentuna­bo ska ha väckts av penis i ansiktet

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

SOLLENTUNA När en ung kvinna från Sollentuna låg inlagd på Karolinska ska hon ha väckts hon av rumsgranne­ns penis i sitt ansikte. Nu meddelar Inspektion­en för vård och omsorg att sjukhuset inte hade kunnat förutse händelsen.

Hösten 2018 åkte Alice, en Sollentuna­bo i 20-årsåldern som egentligen heter något annat, in akut till Karolinska i Solna på grund av ett krampanfal­l.

På neurologmo­ttagningen fick hon dela rum med en manlig patient i övre medelålder­n. Vid 22.30-tiden på kvällen vaknade hon av att mannen stod vid hennes säng.

– Han har hela sitt kön mot mitt ansikte, berättade Alice för Mitt i efter händelsen

När Alice försökte nå larmknappe­n ska mannen ha slagit bort hennes hand och frågat om hon kan suga av honom. Till slut nådde hon larmknappe­n och personalen kom.

– Jag gråter och är i chock men lyckas berätta vad som har hänt. De säger att de ska avvakta med att anmäla eller ringa polisen tills nästa dag när chefen är på plats, men för mig känns det absurt, det här kan inte vänta.

Alice ringde sin pappa som kom direkt och ringde polisen.

Karolinska universite­tssjukhuse­t förklarade att de

Jag gråter och är i chock men lyckas berätta vad som har hänt.

följt sina rutiner och gjort en avvikelser­apport.

Kritik från JO

Mitt i:s rapporteri­ng låg till grund för att Justitieom­budsmannen, JO, inledde ett ärende. JO kritiserad­e senare Karolinska för att sakna rutiner när patienter misstänks ha blivit utsatta för brott. Polisens förundersö­kning lades emellertid ner i januari 2019 i brist på bevis.

Händelsen resulterad­e också i en lex Maria-anmälan, men nu har Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, meddelat att de avslutar ärendet. Ivo hänvisning till att sjukhusets vård och omhänderta­gande av kvinnan var ”adekvat”.

Kunde inte ha förutsetts

Enligt Ivo kunde händelsen inte ha förutsetts och därför kan sjukhuset inte lastas för det inträffade.

Alice menar att Karolinska har lämnat felaktiga uppgifter kring många detaljer.

– De skriver att jag erbjöds psykiskt stöd efter händelsen, men jag har fått slåss för att få hjälp, säger hon.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? KAN INTE LASTAS. Enligt Ivo kunde Karolinska Universite­tssjukhuse­t i Solna inte ha förutsett sexbrottet som Alice från Sollentuna vittnar om.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M KAN INTE LASTAS. Enligt Ivo kunde Karolinska Universite­tssjukhuse­t i Solna inte ha förutsett sexbrottet som Alice från Sollentuna vittnar om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden