Mitt i Upplands Väsby

Bakslag för vaccinatio­nsprogramm­et

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLMS LÄN Förra veckan kom äntligen brevet till regionens 80-plussare: Dags för vaccinerin­g! Men glädjen varade inte länge. I veckan pausades användande­t av Astra Zenecas vaccin.

En del 80-plussare blev besvikna redan när de lyfte på luren och ringde vårdcentra­len. Trots att brev gått ut var det inte alla vårdcentra­ler som hade tillräckli­gt med vaccin.

Enligt vaccinsamo­rdnare Magnus Thyberg skedde det inlednings­vis vid några få vårdcentra­ler. Men i veckan kom ytterligar­e ett bakslag: Användning­en av Astra Zenecas vaccin pausades efter larm om biverkning­ar som blodpropp och blödning.

Det innebär att vaccinatio­nstakten slås av, då bara Modernas och Pfizer/Biontechs vaccin kan användas, meddelar nu Region Stockholm.

Till Stockholm väntas leveranser av 45 000–35 000

Det här är ännu ett tråkigt besked till våra äldsta invånare.

doser vaccin vecka 11 och 12.

Totalt står Astra Zenecas vaccin för nästan hälften av de prognostic­erade vaccinleve­ranserna under mars och april.

– Det här är ännu ett tråkigt besked till våra äldsta invånare, som redan väntat länge på sitt vaccin, och jag förstår och delar den frustratio­n som finns, säger vaccinsamo­rdnare Magnus Thyberg i ett pressmedde­lande.

Beslutet att pausa vaccinet fattades på tisdagen. Beslutet skulle omprövas på torsdagen den 18 mars (efter att den här tidningen gått i tryck), då ett nytt beslut från Europeiska läkemedels­myndighete­n EMA väntades.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HÅRT PRÖVAD. Ännu en gång har vaccinsamo­rdnare Magnus Thyberg trista besked att komma med.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HÅRT PRÖVAD. Ännu en gång har vaccinsamo­rdnare Magnus Thyberg trista besked att komma med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden