Mitt i Upplands Väsby

Pandemitid: Fler skriver testamente

- Jonas Berge tema@mitti.se

Var tredje svensk tänker mer på döden än före pandemin. Begravning­stjänsten Lavendla har sett en kraftig ökning av efterfråga­n på testamente­n. Trots det har bara två av tio satt sin sista vilja på pränt.

Att fler tänker mer på döden än för ett år sedan kan förklara att efterfråga­n på testamente­n hos begravning­stjänsten Lavendla har ökat med 40 procent det senaste året.

Trots det ökade intresset visar en undersökni­ng genomförd av Ipsos Norm på uppdrag av Lavendla att bara 13 procent av svenskarna har skrivit testamente. En av fem planerar emellertid att göra det men har inte hunnit än. Lika många tycker inte att det är nödvändigt.

Det är glädjande att fler väljer att skriva testamente.

Tydlighet viktigast

– Det är glädjande att allt fler väljer att skriva testamente som en möjlighet att frångå de arvsregler som finns i ärvdabalke­n, säger Catharina Looft, Chefsjuris­t på Lavendla.

Främsta orsaken att skriva testamente är att det ska vara tydligt för dödsboet vem som ärver vad. Det svarar fyra av tio.

– Behovet av testamente varierar – det kan vara att minimera bråk och osämja mellan arvingarna eller att skydda en efterlevan­de sambo från att tvingas gå från hus och hem då många tyvärr felaktigt tror att sambor har arvsrätt, säger Catharina Looft.

– För gifta makar kan det vara viktigt att säkra att viss eller all egendom som deras gemensamma barn ärver blir barnens enskilda egendom. Därmed kan den inte ingå i en eventuell skilsmässa.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SISTA VILJAN. Pandemin har gjort döden mer närvarande hos många svenskar.
FOTO: MOSTPHOTOS SISTA VILJAN. Pandemin har gjort döden mer närvarande hos många svenskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden