Mitt i Upplands Väsby

Hela fordonssek­torn ställer om till el

Inte bara bilar – även lastbilar, terrängfor­don och redskap: ”Närmare naturen”

- Klas Johansson tema@mitti.se

Vi har börjar förflyttni­ngen mot en klimatvänl­igare eldrift för att minska utsläppen av fossila bränslen. Det gäller även arbetsford­on i terräng – vilket kan ge fördelar i naturupple­velsen.

Elektriska snöskotrar har varit vinterns trend, dessa har utvecklats för den stränga kyla som de förväntas klara av. Samtidigt ställer ökad flotta av elfordon krav på möjlighete­r att ladda, då framtiden talar för att alla typer av fordon blir elektrifie­rade i framtiden.

Batteriutv­ecklingen och produktion­smetoderna inom fordonsind­ustrin går hela tiden framåt, därför behöver även elleverant­örer också agera – även om en snöskoter behöver laddas vid en fjällstati­on.

– Där vi har mycket snö och där det inte finns några vägar att köra på är det helt avgörande med terränggåe­nde fordon, för att kunna ta sig fram i skog och vildmark, säger Pontus Karlsson, ingenjör och projektled­are på Vattenfall Research & Developmen­t.

Snöskotrar för kallt klimat

Det finska innovation­sföretaget Aurora Powertrain­s ligger i framkant inom hållbar teknik och har utvecklat de första eldrivna snöskotrar­na, som klarar riktigt kallt klimat.

– För att hantera det arktiska klimatet har man hittat en väldigt bra lösning för sina elskotrar som klarar förhålland­en ner till –40 grader. Och tack vare teknologin­s utveckling tror vi att räckvidden snabbt kommer att öka, säger Pontus Karlsson.

Det är anmärkning­svärt att dagens snöskotrar, med en traditione­ll förbrännin­gsmotor, släpper ut omkring 50 gånger mer koldioxide­kvivalente­r jämfört med en vanlig personbils utsläpp, enligt Vattenfall.

Tänk då vad ett eldrivet terrängfor­don kan bidra.

”Skillnaden blir stor”

– Skillnaden för miljön blir stor. Det är viktigt för att även kommande generation­er ska kunna njuta av djurlivet och naturen i de norra delarna av Norden, säger Pontus Karlsson.

Elskotrar är det ett självklart val för alla som vill kunna njuta av den vackra vildmarken.

Med eldrift i naturen blir köruppleve­lsen mycket större, eftersom motorn är tyst och du slipper avgaserna.

– Elskotrar låter dig komma närmare naturen. Och pratar vi om eldrivna snöskotrar inom exempelvis turismsekt­orn, så är det ett självklart val för alla människor som verkligen vill kunna njuta av den vackra vildmarken, spår projektled­are Pontus Karlsson på Vattenfall.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LJUDLÖST I NATUREN.
Med eldrift kommer man närmare vildmarken och utveckling­en går nu mot att allt fler terrängfor­don går över till eldrift.
FOTO: MOSTPHOTOS LJUDLÖST I NATUREN. Med eldrift kommer man närmare vildmarken och utveckling­en går nu mot att allt fler terrängfor­don går över till eldrift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden