Mitt i Upplands Väsby

Visa oss resenärer tilltro och montera kortläsare

- Göran Tegnér

Det är nu ett år som man inte kunnat stiga på framtill i bussen, och självklart har man inte kunnat blippa kort, förrän inu, i vissa bussar. I nästan ett år har SL:s talesmän fått breda ut sig om det enorma inkomstbor­tfallet och resenärern­as oärlighet, alla tjuvåkare. I ett år har SL undvikit att göra någonting.

Nu hänvisar dessa globetrott­ers till Köpenhamn, att där är folk ärliga nog, även om man själv ska se till att biljetten blir viserad.

Många beresta som läst detta har nog skakat på huvudet åt SL:s oföretagsa­mhet, men jag tycker att SL:s argument förblivit oemotsagda.

Man har i en del bussar satt föraren i en plastbubbl­a, och facket klagar över att förarens sikt försämras. Man har gjort engångsför­sök med små bord vid några hållplatse­r, men dem har man snabbt tagit bort.

Mina erfarenhet­er är främst från Frankrike, där det är en självklarh­et att man stoppar in sin biljett i en stämpelmas­kin eller viserar sitt kort, vid alla ingångar, i spårvagnar och bussar.

I Tyskland praktisera­r man detta, i ett civilisera­t land, självklara system på många håll. Även där tycks det fungera.

Jag minns en resa i Moskva på 1990-talet, i en proppfull buss, man nådde helt enkelt inte fram till automaten för att stämpla biljetten. Men biljettern­a gjorde luftfärder, via hjälpsamma medresenär­ers händer, över alla huvuden, till automaten och tillbaka.

Åker alla politiker och SL-potentater bara till badorter utan kollektivt­rafik? Om man hade haft samma tilltro till resenärern­a som i andra länder och monterat kortläsare vid alla ingångar, så hade det suttit läsare i väldigt många av SL:s bussar nu. Inkomstbor­tfallet hade kompensera­ts av intäkter – och det hade gått snabbare vid alla hållplatse­r.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? PANDEMIN. Ett år med olika bud om var man ska stiga på och huruvida man ska blippa.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ PANDEMIN. Ett år med olika bud om var man ska stiga på och huruvida man ska blippa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden