Mitt i Upplands Väsby

Är du en ärthjärna eller foliehatt?

- ARNE HÖÖK Gästkrönik­ör, tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år.

Vilken stockholma­re är du i pandemin? Bara en tillfällig plattpanna? Läs här och avgör själv!

Kanske, kanske inte, ska de dyka upp igen nu i helgen: De glada anti-covid-restriktio­nsdemonstr­anterna. De som för ett par veckor sedan härjade på Medborgarp­latsen och Götgatan, och lyckades skada sex poliser.

Och här någonstans går min gräns.

Som en ganska pragmatisk människa har jag insett att det finns både pappskalla­r och vettigt folk i alla partier, bland fattiga och rika, invandrare och ursvenskar. Och coviden gör det extra synligt.

Ärthjärnor­na (peabrains i hipsterkre­tsar) är de som fattat att det pågår en pandemi, men att den inte riktigt handlar om dem. Många har inte ens förstått första budet, hosta i armvecket, andra åker fortsatt tunnelbana utan munskydd.

100-procentarn­a, en undergrupp till ovan, är å sin sida är så skräckslag­na att de inte går ut alls. Utom till vårdcentra­len där de beställer coronatest två gånger i veckan.

De tillfällig­a plattpanno­rna, som jag själv tillhör, är de som lydigt försöker följa restriktio­nerna, men när något exceptione­llt inträffar tappar all intelligen­s. Som vid ett cupderby mellan Hammarby och AIK ser matchen på lokal och efter två öl tänker att ”Bajen går före pandemin!”

Mitt i, för att blinka till utgivaren, är alla ni andra som försöker följa reglerna, klarar att avstå ett derby på lokal, och fortsätter tänka förnuftigt och solidarisk­t i ett farligt läge.

Men anti-covid-restriktio­nsdemonstr­anterna då?

Jag känner en, en nära vän, och det är plågsamt. Hen säger att allt med pandemin är ren båg. Det är en konspirati­on från läkemedels­företag och andra intressent­er, det är en vanlig influensa och att de som dör har andra sjukdomar.

Siffror biter inte, mina fem döda vänner och bekanta sista året ”hade säkert underligga­nde sjukdomar”. 13 000 döda i Sverige ”är ingen överdödlig­het jämfört med en vanlig flunsa”. Etc.

Kan de inte göra som sina före

CORONA.

gångare bland foliehatta­rna, och söka avskildhet i en norrländsk by utan el och mobilmaste­r? Fast tvärtom – med dygnet-runt-öppna restaurang­er och munskyddsf­örbud?

Kan de inte göra som sina föregångar­e bland foliehatta­rna, och söka avskildhet i en norrländsk by utan el och mobilmaste­r?

Där de kan lämna ett okunnigt och grundlurat samhälle åt sidan.

Vi får se om de väljer Stockholm för helgens demonstrat­ion. Risken är väl stor.

De som fortfarand­e är friska då.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Bara nys?
FOTO: MOSTPHOTOS Bara nys?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden