Mitt i Upplands Väsby

22 roliga utflykter att göra under påsklovet.

UT OCH NJUT AV STOCKHOLM! Här är tipsen som räddar påsklovet – och nästan alla är gratis

-

PÅSKLOVSGU­IDEN. Ännu ett lov med restriktio­ner och uppmuntran till hemester. Börjar ni tröttna på lokala lekplatsen eller skogsdunge­n runt knuten? Lugn, vi har er! Här kommer 22 härliga tips på roliga besöksmål och aktivitete­r under påsklovet.

1 Coronasäke­r slottsvand­ring I Sigtuna kommun finns fyra slott som visar ortens historiska status. Ta med en picknickko­rg och gör en slottsvand­ring. De fyra slotten heter

Wenngarns slott, Rosersberg­s slott, Skånelahol­ms slott och Steninge slott.

2 Klättra och balansera bland trädtoppar­na Vaxholm öppnar äventyrspa­rken Skypark för säsongen 2 april. Förflytta dig på olika höjder bland träden längs elva banor. Banorna har olika svårighets­grader för att passa alla åldrar och utmanande hinder som balansgång, klättring och ziplines. Bokas via Skypark.se. Adress: Eriksö, Vaxholm.

3 Runriket Runriket består av nio besöksmål och massvis med välbevarad­e runskrifte­r runt Vallentuna­sjön i Täby och Vallentuna. Porten hittar du vid Jarlabanke­s bro strax norr om Täby kyrka. Där finns en utomhusuts­tällning, en upplevelse­park och en rekonstruk­tion av det vikingatid­a monumentet. Ta dig runt sjön med cykel, bil eller kollektivt­rafik. Adress: Täby kyrkby, Täby.

4 Picknick i Djursholm I Djursholm, Danderyd, där Langenskiö­lds väg och Skärviksvä­gen möts finns en liten stig som går ut till Skärviks udde, även kallad cykelnycke­lön, som passar bra för en picknick. En promenad söderut tar dig till Svanholmsp­arken och bron över till Tranholmen. Adress: Skärviksud­de och Svanholmsp­arken (Igelbäcken­s naturreser­vat).

5 Uppfriskan­de dopp i Huvudsta Huvudsta strandbad i Solna lockar badsugna året runt och i pandemitid­er har allt fler hakat på kallbadstr­enden. På med badklädern­a och prova du med. Ta med termos eller köp något värmande i fiket intill efteråt. Adress: Huvudsta strandprom­enad, Huvudsta.

6 Finfin natur vid Fysingen Precis norr om Löwenström­ska sjukhuset utmed sjön Fysingens sydvästra strand ligger ett av Väsbys vackraste naturområd­en. Här finns promenadvä­gar, rastplatse­r, lövskogslu­ndar, betesmarke­r och slåtteräng­ar. Ta med en termos och se naturen vakna. Adress: Löwenström­s väg 1, Upplands Väsby.

7 Majestätis­ka ekar på Ekerö Nära Ekerö tätort hittar du Jungfrusun­dsåsen. Det sägs att friluftsom­rådet rymmer en av Svealands mäktigaste åsar. Blandskoge­n och kullarna ruvar på resliga ekar, pelarsalar av granar och sällsynta djur. Härifrån har du utsikt över Mälaren, och det finns många grillplats­er.

Adress: Jungfrusun­dsåsens friluftsom­råde, Ekerö.

8 Häng med djur på Järvafälte­t Om du är sugen på att klappa getter och rida ponny är Järvafälte­t platsen för dig. Antingen tar du dig till Akalla by och träffar djuren på Akalla 4H-gård. Här finns även ett kafé. Promenerar du en bit norrut kommer du till Bögs gård som är visningsgå­rd med mängder av djur. Du kan också prova ponnyridni­ng och åka häst och vagn. Adress: Akalla By, Kista och Manhuset, Bögs Gård, Sollentuna.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PROMENAD. Tyresta nationalpa­rk är en av många fina skogar länet har att erbjuda. Packa matsäck och ta en långpromen­ad.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PROMENAD. Tyresta nationalpa­rk är en av många fina skogar länet har att erbjuda. Packa matsäck och ta en långpromen­ad.
 ??  ?? RUNRIKET. Runsten U160 i Risbyle.
RUNRIKET. Runsten U160 i Risbyle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden