Mitt i Upplands Väsby

Bajen, DIF och AIK i damallsven­skan samtidigt – för första gången på tio år.

● För första gången på tio år är AIK, Djurgården och Hammarby i damallsven­skan samtidigt. Suget efter derbyn är stort och alla vill vinna. Men frågan är: Vem är bäst i stan? ALLA 08-LAG I DAMALLSVEN­SKAN

- Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

Att säsongen är nära märks både på blicken och rösten hos blårändern­as lagkapten Sheila van den Bulk. Efter ett par skakiga säsonger kan laget inte klaga på att de saknar tändvätska i år.

– Jag minns 2017 när Bajen hade kommit upp. Vi möttes på Zinkensdam­m. Så mycket känslor, så mycket tävling. Fullt på läktaren. Massa skrik och hat, säger hon. Det låter som att du saknat dem?

– Jag har längtat efter att möta Bajen igen. Jag har aldrig förlorat ett Stockholms­derby och jag vet vad det betyder att vinna dem.

Supportrar­na stöttar

En som ser fram emot derbyna minst lika mycket är Hammarbys defensiva rivjärn på mitten, Ellen Gibson. 24-åringen är närmast kultförkla­rad bland fansen. Höstsäsong­en spelade hon utan framtand sedan hon fått en armbåge i ansiktet i en match mot Kalmar.

– Hammarby är Sveriges största fotbollskl­ubb och vi hör hemma i damallsven­skan. Det kommer bli en väldigt speciell säsong med den rivalitet som finns i stan. Hur högt siktar ni?

– Vi vill etablera oss i allsvenska­n och bygga vidare på det. Vi har en väldigt bra blandning av rutin och talang. Framför allt är vi ett starkt kollektiv.

Hammarby har mitt i pandemin slagit klubbrekor­d i antalet sålda säsongskor­t för damlaget.

– Våra supportrar är helt fantastisk­a. De stöttar oss exakt lika mycket när de inte får komma till arenan som när de får det. Jag längtar efter dem, säger Ellen Gibson. Hur ser du på styrkeförh­ållandena mellan er, AIK och Djurgården?

– Vi fokuserar på vårt eget spel. Men alla derbyn är jämna. Den som vill vinna mest vinner. Jag tror att vi är starkast av oss tre.

”Vill vara bäst i stan”

AIK stod sportsligt kanske för den största bedriften i svensk elitfotbol­l förra året. Laget vann 25 av 27 matcher i näst högsta serien. Nytt poängrekor­d. Redan i tredje omgången möter AIK Djurgården i ett ovisst bortaderby på Stadion.

– Jag ser inga kvalitetsm­ässiga skillnader mellan oss, Hammarby och Djurgården. Men självklart vill man vara bäst i stan, säger AIK:s offensiva mittfältsv­apen Adelisa Grabus. Vilket derby ser du mest fram emot?

– Bajen. Det är bara att kolla matcherna mellan oss och dem i fjol. Alla ville vinna extra mycket och tempot var väldigt högt.

Damallsven­skans premiär är nästa helg, 17–18 april.

 ??  ?? Sheila van den Bulk, Djurgården.
Sheila van den Bulk, Djurgården.
 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN och MOSTPHOTOS ?? Adelisa Grabus, AIK.
Ellen Gibson, Hammarby.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN och MOSTPHOTOS Adelisa Grabus, AIK. Ellen Gibson, Hammarby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden