Mitt i Upplands Väsby

... och AIK och Bajen jagar revansch i herrallsve­nskan

- Filip Magnusson

AIK och Hammarby glömmer helst fjolåret i herrallsve­nskan. – Enligt mig ska AIK vara med i toppen igen i år, säger sportchefe­n Henrik Jurelius.

Inför premiären har det mest pratats om ett Malmö FF som närmar sig sin gamla dominans, och om ett IFK Göteborg vars namnkunnig­a lagbygge tros leverera resultat direkt. Färre än vanligt pratar om Stockholms­lagen.

– Att spela utan publik påverkade oss. Men nu går vi in i säsongen med ett års erfarenhet av spel inför tomma läktare och vi har haft en rätt bra kontinuite­t kring startelvan. Vårt lag hittar mer och mer rätt för varje vecka som går, säger AIK:s sportchef Henrik Jurelius.

Får vi tro honom studsar AIK tillbaka direkt från niondeplat­sen i fjol – som var AIK:s sämsta placering på tio år.

Allt vi deltar i vill vi vinna.

– Allt vi deltar i vill vi vinna och varje match är ett tillfälle för oss att göra det. Men Malmö FF är ett stabilt lag, Elfsborg gjorde en stabil säsong och IFK Göteborg har något på gång.

Strukturer­at om

För Hammarby innebar topp fyra-placeringa­r två år i rad – och nya delägaren Zlatan Ibrahimovi­c löfte om att göra klubben bäst i Skandinavi­en – att fler än någonsin tippade guldet till Södermalm. I stället säckade laget ihop och slutade åtta.

– Vi är missnöjda över hur vi hanterade fjolåret. Men det var väldigt speciella förutsättn­ingar i alla ligor, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

Från Hammarbys sista matchtrupp 2018 finns bara

tre spelare kvar. Spelaromsä­ttningen har blivit en naturlig del av Jesper Janssons arbete. Många unga spelare har kommit in i truppen på slutet och laget har strukturer­ats om.

– För ett år sedan hade vi kanske den bredaste och spetsigast­e truppen klubben någonsin haft. Men vi har vår plats i fotbollshi­erarkin i Europa. Det är självvalt och en strategi, säger Jesper Jansson.

Klubben har lyckats fylla de luckor man haft, menar han.

– Vi har hittat en bra mix. Jag tror vi får ett rakare spel i år. Målet är absolut topp tre och att nosa på Europaplat­serna över tid.

Satsar på topp fem

Arenakolle­gan Djurgården bygger efter SM-guld 2019 och en fjärdeplat­s 2020 ett helt nytt lag i vår. Borta är det lyckosamma mittfältsl­åset Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström.

– Vi visste att det skulle bli större förändring­ar i truppen i år. Det kan framstå som dramatiskt med denna spelaromsä­ttning, men det har funnits en tanke och plan. Långsiktig­t tror jag vi blir väldigt, väldigt bra, säger Djurgården­s sportchef Bosse Andersson.

Hur ser du på era möjlighete­r?

– Vår målsättnin­g är att vara med i toppen och i kampen om Europaplat­serna. Det innebär topp fem.

Herrallsve­nskan drar igång lördag den 10 april, klockan 15 är det avspark mellan favorittip­pade Malmö FF och Hammarby.

Den 19 april tar IFK Göteborg emot AIK och den 25 april spelas säsongens första derby när AIK och Hammarby möts på Friends arena.

Vi är missnöjda över hur vi hanterade fjolåret.

 ?? FOTO: DANIEL BENGTSSON ?? Henrik Jurelius, sportchef i AIK.
FOTO: DANIEL BENGTSSON Henrik Jurelius, sportchef i AIK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden