Mitt i Upplands Väsby

Karta matchar ihop nya och gamla 08:or

”Vi vill att fler engagerar sig”

- Petter Beckman

Det digitala uppsvinget under coronaåret har gjort att fler än någonsin engagerar sig som språkkompi­sar, för att hjälpa nya svenskar in i samhället. Nu lanseras Kompiskart­an som visar hur många som väntar på att få en kompis i din kommun.

Den ideella organisati­onen Kompis Sverige har det senaste året matchat ihop nästan 2 000 nya och etablerade svenskar runt om i Stockholms län – fler än någonsin.

Totalt har antalet som anmält intresse för att bli språkkompi­s femdubblat­s jämfört med före pandemin. Ändå växer kön av nya svenskar som vill ha någon att prata med.

– I Stockholms län handlar det om runt 600 personer. Med enkla medel har vi gjort en karta som visar hur många personer i varje kommun som väntar på en kompis, säger Johan Bäckström, verksamhet­schef på Kompis Sverige.

– Vi vill uppmuntra fler etablerade att engagera sig för integratio­n. Men vi vill också slå hål på myten om nyanlända inte är intressera­de av att lära sig svenska och bli en del av samhället.

Jag tror att många vill göra något som bidrar, men man vet kanske inte hur.

”Borde fundera”

Kompiskart­an pekar snarare mot att de etablerade är bromskloss­en, menar han.

– Den som tycker att integratio­nen i Sverige fungerar dåligt borde fundera mer på hur man kan bidra till att lösa utmaningen. Om vi som är födda och uppvuxna här inte är beredda att lära känna dem som har kommit hit blir det väldigt svårt att bygga ett gemensamt samhälle.

Vill du ge folk dåligt samvete?

– Jag hoppas snarare att folk ska få lättare att ta steget när man får det nedbrutet så här lokalt. Jag tror att många vill göra något som bidrar, men man vet kanske inte hur.

– Jag tror att det finns en bred insikt om att nya svenskar behöver någon att träna svenska med för att snabbare bli en del av samhället. Att lägga en timme i veckan på att prata med en ny kompis är något många också hinner med.

Nu under pandemin när många sitter hemma finns ett ökat behov av att känna meningsful­lhet, menar Johan Bäckström.

–Du lär känna en annan människa och du får också en massa insikter om hur samhället fungerar, på ett annat sätt än om du bara hör om utsatta områden på tvnyhetern­a.

 ?? FOTO: LEO GUSSMAN/KOMPIS SVERIGE ?? KOMPISAR. Pär och Haile är två av de tusentals nya och mer etablerade svenskar som har börjat prata digitalt genom Kompis Sverige.
FOTO: LEO GUSSMAN/KOMPIS SVERIGE KOMPISAR. Pär och Haile är två av de tusentals nya och mer etablerade svenskar som har börjat prata digitalt genom Kompis Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden