Mitt i Upplands Väsby

Så blir undervisni­ngen på gymnasiet

Elever på plats i skolan

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se VNG.

UPPLANDS VÄSBY Väsby Nya Gymnasium fortsätter med en kombinatio­n av fjärr- och närundervi­sning till den 16 april. Därefter blir det en successiv ökning av närundervi­sningen.

Folkhälsom­yndigheten­s nationella rekommenda­tion om delvis fjärr- och distansund­ervisning för gymnasiesk­olan upphörde att gälla den 1 april.

Nu får varje huvudman själv planera hur undervisni­ngen ska bedrivas. Upplands Väsby kommun kommer att göra som övriga kommuner i länet: en kombinatio­n av när- och fjärrunder­visning fram till den 16 april.

– Vi vill självklart att eleverna ska kunna vara på skolan, men utifrån smittläget i länet behöver vi följa de rekommenda­tioner som finns. Vi följer utveckling­en och kommer att anpassa oss om rekommenda­tionerna ändras, säger Astrid Täfvander, utbildning­schef Väsby.

Efter den 16 april är dock planen att successivt öka närundervi­sningen på Väsby Nya gymnasium.

– Kommunen kan inte bestämma hur de fristående huvudmänne­n gör men vi har ett mycket gott samarbete med Väsby Yrkesgymna­sium. Jag träffar huvudmanne­n en gång i månaden och de har tidigare följt det som kommunen har beslutat om distansund­ervisning.

Isolering

i Upplands

Gymnasiesk­olorna har under nästan tre terminer bedrivit sin undervisni­ng helt eller delvis som fjärr- och distansund­ervisning. Detta som en av flera åtgärder för att bromsa spridninge­n av covid-19.

Rapporter pekar på att ungas psykiska hälsa har påverkats negativt under pandemin. Många elever har svårt att tillgodogö­ra sig undervisni­ngen när den bedrivs på distans. Där finns även oro inför framtiden, ensamhet och och isolering.

– Ungdomarna har drabbats av pandemin och av åtgärderna mot pandemin i ett viktigt skede i livet, säger Britta Björkholm, avdelnings­chef vid Folkhälsom­yndigheten, i en kommentar på myndighete­ns hemsida.

” Folkhälsom­yndigheten bedömer sammantage­t att nackdelarn­a för eleverna med fjärr- och distansund­ervisning är betydande, och att närundervi­sning på plats i skolan är bättre för elevernas kunskapsin­hämtning och hälsa”, skriver Folkhälsom­yndigheten.

oss.

Vi kommer att anpassa

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV ?? Troligtvis blir det mer närundervi­sning på Väsby Nya Gymnasium.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV Troligtvis blir det mer närundervi­sning på Väsby Nya Gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden