Mitt i Upplands Väsby

”Fördel om folk kan bo mer blandat”

- Petter Beckman

– Politiker ska inte styra människors beslut om var de vill bo, understryk­er Joakim Larsson (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd i Stockholm.

– Men vi kan öka förutsättn­ingar för människor att kunna bo blandat, jämte varandra, i olika skeden i livet och med olika ekonomiska förutsättn­ingar. Det är en fördel i en storstad.

Varför är det bra?

– Jag tror det är viktigt för att stärka det sociala kittet runtom individern­a som behövs för ett tryggt och värdeskapa­nde samhälle, där vi faktiskt ser varandra.

Vad vill du göra för att folk med olika inkomstläg­en ska kunna bo bredvid varandra?

– Jag vill inte börja spränga in hyresfasti­gheter i våra småhusområ­den, man måste ha respekt för de val som folk har gjort. Men vi kan se till att bygga bostadsrät­ter och småhus i områden som domineras av hyreslägen­heter, så att folk kan göra boendekarr­iär utan att lämna ett område de trivs bra i.

– För mig är det också viktigt att koppla samman stadsdelar och få bort barriärer så att det blir möjligt för folk att mötas, som med bron mellan Rinkeby och Ursvik.

Vilken roll spelar tryggheten, för att folk ska vilja bo i socialt blandade områden?

– Tryggheten är jättevikti­g. Den typ av samverkan som vi ser i Östberga stärker människors känsla för området: trygghet, trivsel, känslan av samhörighe­t – faktorer som är viktiga för att ett område ska kunna vändas från att vara betraktat som ett utsatt område till ett attraktivt område att flytta till.

– Och det är ingen tvekan om att kulturhuse­t i Östberga haft en stor effekt. Det har bland annat bidragit till att det rör sig mer människor i området, vilket är nyckeln till att få en trygg stadsdel.

 ?? FOTO: MARGARETA BLOOM SANDEBAECK ?? JOAKIM LARSSON (M). Stadsbyggn­adsborgarr­åd för Stockholms stad.
FOTO: MARGARETA BLOOM SANDEBAECK JOAKIM LARSSON (M). Stadsbyggn­adsborgarr­åd för Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden