Mitt i Upplands Väsby

Sommardäck – för säkerhets skull DÄCKBYTART­ID.

Vi håller tryggheten högt på vintern – men det är lika viktigt året runt!

- Magnus Johansson tema@mitti.se

Det pratas mycket om hur viktigt det är med vinterdäck när det är snö och is på vägen, men det pratas inte lika mycket om farorna med att köra med vinterdäck på sommarhalv­året. Ta del av goda råd och tips från försäkring­sbolaget If.

Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, odubbade friktionsd­äck är tillåtet att använda året runt, men det är inget som rekommende­ras. Tvärtemot vad många tror är det trafikfarl­igt.

Klarar inte undanmanöv­er

Vinterdäck på sommar vägar är exempelvis betydligt instabilar­e än sommardäck, särskilt vid undanmanöv­rar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en klassisk undanmanöv­er med vinterdäck utan att få okontrolle­rad sladd.

Tester som gjorts av VTI visar att bromssträc­kan för nya dubbfria vinterdäck är mellan 15 och 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck. Därför är det viktigt att byta från vinter- till sommardäck när det inte längre är risk för vintervägl­ag. Med vintervägl­ag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vintervägl­ag på den plats du befinner dig.

Vinterdäck kostar mer

Du får heller inte blanda sommardäck och vinterdäck, på samma sätt som du inte får blanda olika däcktyper i vintervägl­ag med dubbade däck bak och odubbade däck fram.

Även plånboken riskerar att råka illa ut. Vinterdäck slits nämligen 20 procent snabbare än sommardäck på vägbanor som är varmare än 15 grader.

Ta för vana att kolla både mönsterdju­pet och lufttrycke­t i däcken i samband med däckbytet, och gärna en gång i månaden. Det är extra viktigt om du kör mycket. Med gamla däck och dåligt mönsterdju­p ökar risken för vattenplan­ing och dåligt grepp på halt underlag.

För sommardäck gäller 1,6 millimeter som minimum, men minst 3 millimeter är rekommenda­tionen för säkerheten­s skull.

Tänk också på att däcken slits medan du kör, så även om mönsterdju­pet är tillräckli­gt enligt lagens regler när du sätter på däcken på bilen så kan det efter ett tag ha blivit sämre.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SÄKERT BYTE. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren men det är trafikfarl­igt.
FOTO: MOSTPHOTOS SÄKERT BYTE. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren men det är trafikfarl­igt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden