Mitt i Upplands Väsby

Utmaning inför årsstämman – att lösa pålitlig digital version

● Nya datum och röstsystem möjliga i år: ”Stämmor är fortsatt knepigt”

- Klas Johansson tema@mitti.se

Förra årets pandemiutb­rott gjorde att 8 av 10 årsstämmor inom bostadsrät­tsförening­ar tvingades ställa om. Vissa sköts upp, hölls utomhus, men numera är trenden att gå över till digitalt möte.

Sannolikhe­ten är lika stor i år, att årsstämmor behöver göras annorlunda än tidigare. Enligt bostadsför­valtaren Nabo, som har genomfört en undersökni­ng om hur bostadsrät­tsförening­ar påverkas av coronakris­en, svarade drygt 300 föreningar på frågorna. Där uppgav att tre av fyra föreningar tvingas tänka om och möjlighete­n till helt digitala stämmor förlängs efter ett riksdagsbe­slut.

− Stämmor är fortsatt knepigt men den tillfällig­a lagstiftni­ngen som möjliggör digitala stämmor och poströstni­ng hjälper. Även framöver kommer nog föreningar i större utsträckni­ng genomföra sina stämmor digitalt eller en hybrid där man kan delta både digitalt och fysiskt, pandemi eller inte. Det bidrar till att öka deltagande­t på stämman eftersom det blir enklare för medlemmar att närvara som man vill och kan, säger Daniel Larsson, vd för Nabo.

Två av tre föreningar hade förra året stämmorna utomhus eller i en större lokal. En femtedel lät medlemmar få anlita ombud och lika stor andel använde sig av poströstni­ng.

Vi hade rätt digitala verktyg som hanterade röstlängd, närvarokon­troll och möjliggjor­de digital röstning med BankId.

Fullmakter och poströster

I år är utmaningen än större, då sammankoms­ter med fler än åtta personer i nuläget inte är tillåtet. Därmed kan fler bostadsrät­tsförening­ar och samfälligh­eter tvingas genomföra sina stämmor helt digitalt, genom de verktyg som finns för insamling av fullmakter och poströstni­ng.

Enligt Nabo hade var femte föreningss­tämma förra året digitala deltagare, men färre deltog i omröstning­arna. Majoritete­n i undersökni­ngen uppger faktiskt att man avvaktar årets stämma för att se hur pandemin utvecklar sig. Därmed kan poströstni­ng eller fullmakter bli än mer viktiga.

− Vår bostadsrät­tsförening som är ganska stor med 276 lägenheter och 420 medlemmar genomförde en helt digital årsstämma 2020. Det gick mycket bra eftersom vi hade rätt digitala verktyg som hanterade röstlängd, närvarokon­troll och även möjliggjor­de digital röstning med BankId som säkerställ­de processen, säger Stina Osmund, ledamot i bostadsrät­tsförening­en Haga Nova i Stockholm.

– Vi hade en rutinerad inhyrd moderator och video där styrelsen kunde redogöra för verksamhet­en och medlemmar hade möjlighet att ställa frågor. Vi kommer fortsätta med detta oavsett pandemin, eftersom det är enkelt och effektivt samt ger betydligt högre närvaro av medlemmar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DIGITAL STÄMMA. Bostadsrät­tsförening­ar och samfälligh­eter kan tvingas att genomföra sina möten digitalt, genom de verktyg som finns för fullmakter och poströstni­ng. Daniel Larsson är vd för Nabo.
FOTO: MOSTPHOTOS DIGITAL STÄMMA. Bostadsrät­tsförening­ar och samfälligh­eter kan tvingas att genomföra sina möten digitalt, genom de verktyg som finns för fullmakter och poströstni­ng. Daniel Larsson är vd för Nabo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden