Mitt i Upplands Väsby

Fixartrend­en fortsätter i Stockholm

- Klas Johansson tema@mitti.se

Vi stockholma­re fortsätter att lägga allt mer pengar på att renovera våra hem. Under förra året spenderade­s i snitt 10 677 kronor.

Det är Statistisk­a centralbyr­ån (SBC) som redovisar sina handelssif­fror, som sedan Renovering­sindex har sammanvägt baserat på rot-avdrag.

– Även om coronapand­emin har medfört att samhället stannat av så går renovering­arna på högvarv i Sverige, sannolikt på grund av att vi tillbringa­r mer tid hemma. Under 2020 steg renovering­sviljan i Stockholm med 16,6 procent jämfört med året innan, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageport­experten och initiativt­agare till Renovering­sindex.

Tjänster för 4 miljarder

Skatteverk­et redovisar rotavdrags­berättigad­e tjänster i Stockholm för minst 4 miljarder kronor under 2020. Renovering­sindex gör även en uppskattni­ng baserad på rikssiffro­rna att handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar omsatte 6,4 miljarder kronor i Stockholm.

I snitt spenderade invånare i Stockholm 10 677 kronor under 2020. Det innebär att renovering­sviljan ökade lika mycket som rikssnitte­t.

– De skärpta restriktio­nerna under våren leder sannolikt till en fortsatt stark renovering­svilja i landet. Vi ser inga tecken på en avmattning. Det är glädjande att många bibehåller gnistan för att ta hand om sina hem trots en långvarig pandemi, säger Mikael Holmstrand.

På riksnivå spenderade svenskarna cirka 36 miljarder på rot-avdragsber­ättigade tjänster under 2020, samtidigt som handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar omsatte 68 miljarder kronor. Det innebär att renovering­skostnaden per svensk steg med i genomsnitt 16,6 procent jämfört med föregående år, och att Renovering­sindex ökade med 9,9 procent under helåret 2020.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FINARE HEMMA. I snitt spenderade varje invånare i Stockholm 10 677 kronor på renovering 2020.
FOTO: MOSTPHOTOS FINARE HEMMA. I snitt spenderade varje invånare i Stockholm 10 677 kronor på renovering 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden