Mitt i Upplands Väsby

Särkullbar­ns egentliga arv trots ett testamente

-

Två makar har varsitt särkullbar­n, inga gemensamma. Tillgångar: En fastighet, 3 miljoner. Övriga tillgångar, 3 miljoner. Det finns ett testamente som ger särkullbar­nen laglotten, 25 procent, och efterarvsr­ätt. Om den ene avlider har dennes särkullbar­n rätt till 1,5 miljoner. (25 procent av den totala kvarlåtens­kapen på 6 miljoner.) Men om makarna har skrivit ett testamente om fastighete­n, hur ärver särkullbar­net då? Är det 25 procent av 3 miljoner eller är det ALLT, dvs 3 miljoner? Barnet borde få sin laglott på 25 procent av 3 miljoner (750 000), och efterarvsr­ätt på resterande 25 procent av 3 miljoner.

Mitt svar beror på vad det står exakt i testametet. I ditt första exempel tolkar jag dig som att testamente­t säger att vid den först avlidne makens död ska den efterlevan­de maken erhålla allt utom särkullbar­nets, på den först avlidnes sida, laglott. Och efter att även den efterlevan­de dött ska särkullbar­net på den först avlidnes sida få sitt resterande arv. Och särkullbar­net på den efterlevan­des sida ska få ut hela sitt arv.

Vid den först avlidnes bortgång ska det först ske en bodelning och sen ett arvskifte mellan den efterlevan­de och den först avlidnes särkullbar­n. Vid bodelninge­n är huvudregel­n att det sker en hälftendel­ning av allt makarna äger efter skuldavräk­ning. I vissa fall bestämmer sig dock den efterlevan­de maken för att behålla sin andel för sig, så att det inte görs en hälftendel­ning. Om makarna ägde 60 procent (efterlevan­de) respektive 40 procent (avlidne) exempelvis, gynnas ju den efterlevan­de av att inte göra en hälftendel­ning och bara få 50 procent kvar. Laglotten är 50 procent av särkullbar­nets arvslott. Så om den avlidne hade 40 procent av den totala kvarlåtens­kapen ärver dennes särkullbar­n 20 procent om det inte skett en hälftendel­ning. Om det skett en hälftendel­ning är de 25 procent du nämner det särkullbar­net skulle få.

Jag tolkar din andra fråga som att det skrivits ett testamente som bara ger den efterlevan­de maken fastighete­n. Om det då gjorts en hälftendel­ning vid bodelninge­n ska särkullbar­net först erhålla sin laglott på 25 procent av den totala kvarlåtens­kapen. Denna påverkas inte av vad som står i testamente­t i övrigt. Så länge det står i testamente­t att barnet ska erhålla sin laglott är det 50 procent av dennes arvslott, aldrig mer eller mindre. Alltså ska särkullbar­net även i detta fall få 1,5 miljoner. Då förs den avlidnes fastighets­andel över till den efterlevan­de maken. Och vid den efterlevan­de makens död får särkullbar­net sin andra hälft av sin förälders arv.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden