Mitt i Upplands Väsby

Öppna spellokale­rna nu!

-

Kultursver­ige är vid det här laget trött, uppgivet, konfundera­t och desperat. Dess utövare har i praktiken belagts med yrkesförbu­d. Människorn­a ropar efter tillgång till kulturella uttrycksfo­rmer som har ryckts ifrån dem – skoningslö­st. Kulturråde­t säger att det kommer att ta tio år för kulturen att hämta sig.

Det vill jag tro. Musiker som, efter en lång, statligt finansiera­d spetsutbil­dning, dag in dag ut, år in år ut övat på sina instrument i timmar för att upprätthål­la färdighete­r och kompetens, ger upp sina kall för att de inte längre kan livnära sig. Det är en djupgående tragedi.

Konsekvens­erna av denna situation är mycket, mycket vidare än själva smittsprid­ningen. Världen kollapsar mentalt inför ett ständigt och övergripan­de negativt informatio­nsflöde.

När individen söker tillflykt och tröst i våra mest genuina uttryck – i musik, teater, konst med mera, ja då möts den av ett vakuum. Jag vill understryk­a att Regeringen­s krisstöd är av värde och ett halmstrå att gripa tag i, för oss kulturarbe­tare. Det är också uppenbart att det finns förståelse för den allmänna situatione­n och för de krav som uppstått. Men måttet är på väg att rågas.

Enligt min bedömning är det största problemet avsaknaden av logik i de beslut som prasslar ned på den kulturella sektorn och som kommer att vålla skada i många år framöver. Logiken säger: med avstånd och försiktigh­et, erfarenhet och planering kommer vi långt utan knivskarpa nedstängni­ngar. Kulturens värden kan då bejakas och upprätthål­las. I flera europeiska länder anpassas publikanta­let till befintliga ytor och rum med positivt resultat.

Hur svårt kan det vara? Vilka egentliga bevekelseg­runder finns bakom den ena eller andra resolution­en när de faktiska utfallen är totalt obegriplig­a? Vi eftersträv­ar både breda konsekvens­analyser och följdrikti­ga beslut! Det är bråttom! Kära politiker: Öppna, i logikens namn, spellokale­rna för ett proportion­ellt publikanta­l – nu!

Peter Pontvik, konstnärli­g chef Stockholm Early Music Festival

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KONSERT. Det dröjer nog innan vi kan samlas så här tätt igen, men det går att släppa fram kultureven­emang med ansvar, menar insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS KONSERT. Det dröjer nog innan vi kan samlas så här tätt igen, men det går att släppa fram kultureven­emang med ansvar, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden