Mitt i Upplands Väsby

Här opereras cancertumö­ren i levern bort – med en lång nål

Unik metod på Danderyds sjukhus firar jubileum

-

◗ Snacka om kirurgisk precision. En nål hittar in till en sju millimeter stor tumör i levern, och förgör den. Patienten kan gå hem samma dag. Mitt i är med när den tusende operatione­n med metoden utförs på Danderyds sjukhus.

Här ligger Anders Hermansson, 57, och opereras för en tumör i levern. Ett par timmar senare befinner han sig på avdelning och har ätit lunch när han svarar i telefon:

– Jag mår bra, känner ingenting efter operatione­n.

Han är den tusende patienten som opereras med så kallad högprecisi­onsablatio­n på Danderyds sjukhus.

Nål i stället för kniv

Kanske är stämningen i ”kontrollru­mmet” utanför operations­salen extra tät just därför.

Jacob Freedman, överläkare och kirurg, är den som tagit tekniken hit och utvecklat den. Han förklarar vad som händer därinne:

– En nål ska gå in och komma mitt i tumören. I nålens spets aktiveras mikrovågor som blir 140 grader varma, som förstör tumören. Den blir till en ”leversoppa” som kroppen sedan bryter ner. Nu undersöker de hur de ska sticka på ett säkert sätt.

Måste sticka rätt

Det gäller ju att nålen inte går in i andra organ, eller i blodkärl, på sin väg. De har sprutat in kontrastvä­tska och använder datortomog­raf för att få en exakt bild av organen. Tumören sitter mitt i levern.

– Den här patienten skulle inte gå att operera med kniv, säger Jacob Freedman.

I så fall skulle man behöva ta bort en alltför stor del av levern. Dessutom är Anders Hermansson­s mage redan full med operations­ärr.

Det är därför som han skickats till Danderyd från Göteborg. Sjukhuset gör över 200 sådana här operatione­r årligen. Med hjälp av en kamera i taket och den speciella Cas-One-maskinen blir beräkninge­n exakt.

Nålen ska gå in 17,8 centimeter genom Anders Hermansson­s kropp, till en tumör som är sju millimeter i diameter.

”Nu sticker jag” hör vi röntgenöve­rläkare Marie Bermann säga därinne. ”Så. Kontrollrö­ntgen!”.

Hon ordinerar två minuters bränning. Sedan är tumören borta, plus en centimeter runt om för att vara på den säkra sidan. Snacka om kirurgisk precision.

Snabbare och billigare

Metoden fungerar på tumörer som är upp till tre centimeter stora.

– Mitt mål är att få den här tekniken rumsren. Många vill använda den bara när en vanlig operation inte går att genomföra, men vår forskning visar att den är minst lika bra som traditione­ll kirurgi. Och det till en tredjedel av kostnaden, säger Jacob Freedman.

Hela ingreppet tar en timme, vanlig kirurgi flera timmar. Och patienten kan gå hem samma dag.

Anders Hermansson väntar dock till i morgon med att ta bilen hem till Göteborg.

– Så att morfinet gått ur kroppen. Med en öppen operation blir man kvar på sjukhus i 4–5 dagar, och smärtan gör att det blir svårt att klara det vardagliga när man väl kommer hem, säger han.

Det här är hans sjätte canceroper­ation. Det började med tarmcancer, som sedan spridit sig.

– Jag har nog en meter operations­ärr på kroppen.

Och risken finns att det inte är den sista operatione­n.

– Men är det inte värre än så här är ju det ingen fara, säger han.

Anders Hermansson ligger sövd i datortomog­rafen. Om en timme är operatione­n över, cancertumö­ren borta och snart kan han lämna sjukhuset.

Mitt mål är att få den här tekniken rumsren.

Karin Ahlström, röntgensju­ksköterska, Marie Bermann, röntgenöve­rläkare och Jacob Freedman, kirurg och överläkare, är pionjärer när det gäller att operera cancertumö­rer med högprecisi­onsablatio­n.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON
FOTO: MIKAEL ANDERSSON
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NÅLFINT. Röntgenöve­rläkare Marie Bermann för in en nål rätt in i levern till tumören som bara är 7 millimeter stor. Med hjälp av mikrovågor bränns den bort.
KONTROLL. KONTR På datorskärm­ar följs operations­förloppet. Röntgenbil­derna visar före och efter ingreppet, till höger syns en mörk fläck i levern, där tumören förut för fanns.
RÖNTGAS.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON NÅLFINT. Röntgenöve­rläkare Marie Bermann för in en nål rätt in i levern till tumören som bara är 7 millimeter stor. Med hjälp av mikrovågor bränns den bort. KONTROLL. KONTR På datorskärm­ar följs operations­förloppet. Röntgenbil­derna visar före och efter ingreppet, till höger syns en mörk fläck i levern, där tumören förut för fanns. RÖNTGAS.
 ??  ?? TEAMWORK.
TEAMWORK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden